I+R | 17/09/2008  Ruralcat

Descobreixen un gen que retarda la floració en les plantes

Un equip del Centre d'Agrogenòmica de Barcelona, format pel CSIC, la UAB i l'IRTA, han descobert un gen, batejat com a d'Ull de llebre, responsable de retardar la floració de les plantes. El treball aporta noves dades per a conèixer com funciona el rellotge biològic indicant a les plantes quan és el millor moment per a fer brollar les seves flors.

Planta model Arabidopsis Thaliana

Planta model Arabidopsis Thaliana. Font: CSIC

A més, l'estudi de les investigadores del CSIC ,Soraya Pelaz i Cristina Castillejo mostra com la floració està determinada pel balanç entre el nou gen i el gen Constans, identificat fa uns anys i que indueix la floració. L'estudi de la floració de les plantes ha experimentat grans avanços en l'últim segle.

Evolució de l'estudi de la floració


Durant aquest període els investigadors han comprovat que les plantes poden reconèixer les estacions així com la durada dels dies. D'aquesta manera, el seu rellotge biològic els indica quan és el moment adequat per a produir fruits i quan no. Tot i això, segons Pelaz, "encara queden misteris per resoldre, com conèixer en què consisteix exactament aquest rellotge circadiari o com s'articula amb els altres gens de la planta". A principis del segle XX, els científics treballaven amb la hipòtesi que la floració havia de ser el resultat d'un equilibri entre substàncies que la promouen, amomenades florígens, i altres que la reprimien, els antiflorígens. En aquest sentit, el descobriment del gen Constans, promotor de la floració, va confirmar la teoria. A través de l'anàlisi de la planta model Arabidopsis Thaliana van identificar la proteïna FT, que indueix la floració, així com una molècula que activa FT, el gen Constans. Els investigadors van descobrir que l'acumulació de FT en resposta a l'activació de Constans promou la floració. No obstant, l'estudi deixava una qüestió sense resoldre: en moltes ocasions, les plantes presenten una elevada concentració de Constans tot i que no floreixen.

Misteri resolt


Les investigadores del CSIC han volgut resoldre l'enigma i, analitzant models de Arabidopsis, han identificat els gens que retarden la floració. Segons l'estudi, que apareix publicat a la revista Current Biology, el gen Ull de llebre codifica una proteïna que retarda la floració reprimint directament l'expressió de FT. A més, les dades mostren que l'acumulació i l'activitat de FT estan determinades per un equilibri entre l'activador Constans i els repressors Ull de llebre. Tal com explica la investigadora Pelaz, "en plantes joves l'activitat dels gens Ull de llebre és elevada. Així, el gen Constant només activa a FT en condicions favorables". D'aquesta manera, les plantes controlen de forma precisa el moment que ha de florir evitant una floració precoç i permetent acumular les reserves necessàries per a la formació de les flors.