AJUTS | 02/03/2018  DARP

Ajuts per fomentar mesures de prevenció d'incendis a les urbanitzacions

El DARP destinarà 500.000 euros a ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i els nuclis de població situats en terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta.

Font: DARP

Font: DARP

Una de les millors mesures contra els incendis forestals a les urbanitzacions i nuclis de població és disposar de franges de protecció. Per aquest motiu, a partir d’avui, i durant un mes, els ajuntaments poden sol·licitar els ajuts que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, destina a fomentar aquesta mesura de prevenció d’incendis forestals.

En aquest sentit, el DARP destinarà 500.000 euros a ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i els nuclis de població situats en terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta. Els imports de la subvenció cobreixen fins al 60% de les despeses d’execució i com a mínim el 40% ha de ser finançat pel sol·licitant.

Durant el període 2016-2018 s’hauran destinat 1,5 M€ a incentivar que els ajuntaments apliquin aquestes mesures. L’any passat, es van atorgar ajuts que van incloure 241 actuacions repartides per tot el territori i que van englobar una superfície de 1.275,40 hectàrees.

 

Campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”

 

Aquests ajuts s’engloben dins la campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”  el DARP, juntament amb la Diputació de Barcelona, ha posat en marxa aquest mes de febrer. A través d’aquesta iniciativa es durant a terme una sèrie d’accions per fomentar les mesures d’autoprotecció contra els incendis forestals a les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i habitatges aïllats situats enmig o a les proximitats d’un terreny forestal. L’objectiu no és altre que conscienciar a la ciutadania i els ajuntaments del risc que suposa tenir edificacions o nuclis de població al costat d’aquests zones forestals en cas d’incendis forestals, i de les mesures d’autoprotecció que s’han de dur a terme per minimitzar al màxim els efectes d’aquest risc.

La campanya, que compta amb la col·laboració dels ajuntaments i consells comarcals de la província de Barcelona, i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) contempla la difusió en el territori per part dels Agents Rurals per crear consciència del risc i de la necessitat i importància de la realització d’aquestes franges, l’assessorament tècnic de com realitzar-les, dubtes de gestió i tràmits administratius necessaris, i possibilitats per a l’obtenció d’ajuts econòmics.