I+D | 22/07/2008  Ruralcat

Una màquina esfulladora augmenta la qualitat del raïm

Un grup d'investigadors del Departament d'Agricultura de la Universitat de La Rioja (UR), han dissenyat una màquina que elimina del cep les fulles de la base del sarment i aclareix el número de soques, amb l'objectiu d'augmentar la qualitat del raïm.

Màquina desfulladora

Font: Universitat de La Rioja

La tècnica d'esfullament precoç, realitzada amb una màquina esfulladora d'impuls d'aire, redueix el nombre de fulles del cep, que són els òrgans que alimenten al raïm. D'aquesta manera es disminueix la quantitat de baies per cada cep, fent-los més petits i de major qualitat. L'innovador sistema es basa en l'eliminació d'una sèrie de fulles de la part basal del pàmpol en l'època de floració. Al fer desaparèixer les fulles adultes, que realitzen una fotosíntesi molt activa, disminueix la disponibilitat de sucres en la inflorescència. Amb aquest mètode s'afavoreix la correguda i es redueix el quallat, és a dir la transformació de la flor en fruit. Els primers resultats obtinguts demostren la possibilitat d'obtenir ceps més solts, menys compactes i més sans.

Reduir el temps i els costos


La esfulladora és el resultat d'un projecte d'investigació que estan duent a terme la Universitat de La Rioja, juntament amb l'Agrupació de Bodegues Centenàries i Tradicionals de Rioja (ABC), l'Agència de Desenvolupament Econòmic de La Rioja (ADER) i la multinacional New Holland. L'estudi, amb un pressupost de 415.000 euros es desenvoluparà durant 3 anys. En aquest temps es pretén desenvolupar noves tecnologies que permetin reduir la producció de raïm en vinyes de forma mecànica, sense recórrer a l'aclarida manual de ceps, que és car i difícil de gestionar. Aquestes tecnologies permeten regular l'excés de producció i afavorir la viticultura de qualitat (millor maduració i sanitat del raïm), a més de reduir el temps i els costos.

Aclarida manual o mecànica


En concret, el projecte busca desenvolupar dues tecnologies innovadores i complementàries per a regular el rendiment de raïm per soca de forma mecànica. A part de la tècnica de l'esfullament precoç, l'estudi també inclou l'aclarida mecànica amb una veremadora convencional, un sistema més ràpid i econòmic que el manual. Fins ara, l'única possibilitat que tenia el viticultor per equilibrar la producció era la de recórrer a l'aclarida manual de soques, pràctica que s'ha tornat molt comuna en una viticultura d'alta qualitat. L'aclarida manual de soques és una operació molt cara i que requereix molta mà d'obra. En condicions normals es calcula que implica gairebé 40 hores per hectàrea. Actualment, els investigadors de la Unitat de Viticultura de la Universitat de La Rioja estan realitzant un seguiment de la vinya i de la maduració del raïm per estudiar de forma exhaustiva els efectes de l'esfullament precoç i de l'aclarida mecànica sobre la qualitat i el rendiment de raïm en diferents varietats.