RESULTATS ESTUDI | 21/07/2008  Ruralcat

Els bacteriòfags combaten els patògens en les verdures recent tallades

Un innovador tractament, provat pels científics del Servei de Recerca Agrícola (ARS), podria ajudar el sector de verdures recent tallades a augmentar la seguretat alimentària dels seus productes. Aquest mètode antimicrobià involucra l'ús d'agents submicroscòpics que no poden reproduir-se o créixer fora de les cèl·lules bacterianes hostes.

Enciam refrigerat recent tallat

Font: USDA

Els agents virals purificats s'anomenen bacteriòfags, un nom que significa "menjador de bacteri". Aquests agents poden fer estralls en els bacteris perjudicials, com és l'E. coli O157:H7, que causen malalties en els humans. Des de l'aparició d'alguns organismes resistents als antibiòtics s'ha constatat un interès creixent pels bacteriòfags. Aquests agents virals, també coneguts com a "fags", estan presents en el medi ambient i només ataquen els bacteris. D'aquesta manera no tenen cap efecte advers en els humans o els animals.

Assaigs en meló cantalup i enciam


El microbiòleg Manan Sharma del Laboratori de Seguretat Alimentària de Beltsville (Maryland), amb la col·laboració d'investigadors de l'empresa Intralytix Inc., és l'encarregat de dirigir el projecte d'investigació. En el seus assaigs, Sharma va estudiar el comportament d'un grup de fags (ECP-100) en mostres refrigerades de melons cantalups recent tallats. Els tractaments van mostrar una reducció destacable (cent vegades) del nombre dels patògens presents a les mostres de cantalup en comparació amb els resultats de les mostres no tractades. En una altre fase, el microbiòleg també va estudiar l'impacte dels fags en l'enciam refrigerat recent tallat. Els resultats indiquen que els tractaments amb bacteriòfags poden matar el bacteri E. coli O157:H7 a la superfície de les verdures frondoses amb el mateix nivell d'eficàcia observat en el cantalup.

Com actua el bacteriòfag?


Totes aquestes proves han demostrat que els tractaments amb els bacteriofàgs poden ser eficaços per fer desaparèixer el bacteri E. coli O157:H7 a les verdures. Els fags es reprodueixen enganxant-se als bacteris. Aleshores injecten el seu ADN viral a les cèl·lules bacterianes hostes, on l'ADN dirigeix la producció de més bacteriòfags. Aquests agents virals maten a les cèl·lules bacterianes hostes quan surten, i després infecten noves cel·lules.