MÓN RURAL | 13/03/2018  RuralCat

Un projecte transfronterer promou la protecció de la vaca de l'Albera, actualment en perill d'extinció

El DARP formarà part del programa europeu ALBERAPASTUR que ha de servir per millorar la gestió ramadera i pastoral del massís de l’Albera. També es duran a terme accions de suport silvopastoral i de prevenció d’incendis, així com de promoció del producte local.

Vaca Albera adulta. Autora: Marta Fina per al Dossier Tècnic núm. 43

Vaca Albera adulta. Autora: Marta Fina per al Dossier Tècnic núm. 43

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP) participarà demà dimecres 14 de març, a les 9.30 hores, a la presentació del projecte europeu de cooperació ALBERAPASTUR, un programa en què participen Catalunya i França, que ha de servir per millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l’Albera, a la vegada que preveu actuacions per a la prevenció dels incendis.

L’acte, que tindrà lloc a la Prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà (Moll Sadi Carnot, 24), comptarà també amb la intervenció del Cap de Fila del projecte, el Pays Pyrénées Méditerranée, de representants de la Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals, així com de tècnics del DARP, de l’IRTA, de la Universitat de Perpinyà i de l’Associació de Defensa de les Races Locals.

L’objectiu principal del projecte, que es desenvoluparà en tres anys, entre 2018 i el 2020, consistirà en promoure la protecció i valorització de la raça de la vaca de l’Albera actualment en perill d’extinció, així com l’aprofitament sostenible dels recursos forestals.

Així mateix, es preveuen accions de suport a la gestió de les pastures promovent un millor coneixement de les activitats de cria del bestiar autòcton d’aquest massís i posant en marxa una cooperació perdurable entre ramaders d’ambdós països.

El programa també emprendrà accions de suport silvopastoral i de prevenció d’incendis al massís de l’Albera, cap de Creus i zona dels Aspres. Algunes d’aquestes accions consistiran a identificar àrees de baixa càrrega de combustible pasturables, s’analitzaran les pastures existents a la zona i es provarà de millorar-les mitjançant estassades, rompudes, sembres i es mantindran les àrees estratègiques per a la prevenció d’incendis forestals amb bestiar, mitjançant contractes de manteniment amb ramaders.

Un altre dels reptes del projecte serà posar en valor la carn de la vaca de l’Albera mitjançant un programa de millora, promovent la venda de circuit-curt, valoritzant la tasca dels productors i integrant aquestes accions en la promoció turística de l’espai.

El projecte ALBERAPASTUR, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s’emmarca en un pla més ampli, conegut com a POCTEFA 2014-2020, que és l’acrònim del “Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra”.

Es tracta d’un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre aquests tres països. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes.

De fet, el POCTEFA 2014-2020 és ja la cinquena generació de projectes amb suport financer comunitari i cofinançament de projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’ambdós costats dels Pirineus i de les zones litorals que participen en aquest programa. El finançament de les accions de cooperació compta amb un retorn dels fons europeus. Un bon exemple és el projecte INNOLACT que va presentar els seus primers resulatst el novembre passat  i el Manual de maneig de ramats per obtenir llet de qualitat.