I+R | 17/06/2008  Ruralcat

La UPV augmenta els beneficis de les explotacions de fruiters

Una tècnica desenvolupada per investigadors de l¿Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) permet reduir els costos en el cultiu de fruiters d¿os com presseguers, pruneres o nectarines.

Préssec verd

El principal avantatge d¿aquesta tècnica és que inhibeix parcialment la floració, disminuint-ne significativament el nombre de flors (futurs fruits) desenvolupades. D¿aquesta manera, s¿aconsegueix reduir el temps d¿aclariment de fruiters pràcticament a la meitat (40-50 per cent). L¿aclariment, que consisteix en aconseguir que hi hagi aproximadament uns 20 cm entre fruit i fruit a cada branca, persegueix accelerar la maduració i aconseguir fruits de major qualitat (mida i color). Tradicionalment es fa manualment per la qual cosa suposa un cost important. ¿L¿aclariment suposa la despesa més significativa per al cultiu, de manera que reduint el temps emprat en el procés, podrem reduir la mà d¿obra destinada al mateix i, per tant, la despesa total que genera el cultiu, contribuint d¿aquesta manera a millorar el rendiment econòmic de les explotacions¿, explica Manuel Agustí, director de l¿IAM. A més, els arbres tractats són més resistents que als que no s¿aplica aquesta tècnica.

 

L'aclariment requerirà menys esforç

 

La tècnica implementada pels experts de l¿IAM es basa en una hormona d¿origen natural, que s¿aplica sobre l¿arbre a finals de maig-primers de juny. Es tracta, en concret, d¿àcid giberèlic, una substància que potencia l¿estimulació i regulació del desenvolupament de les plantes i els seus fruits. ¿L¿aplicació de 50 ó 75 mg/L d¿aquesta hormona als fruiters d¿os como la nectarina, la prunera japonesa o el presseguer a finals de mig disminueix significativament el nombre de flors desenvolupades la primavera següent¿, incideix Manuel Agustí. A més, també es requereix una poda en sec específica que deixi intactes part dels rams de l¿any anterior. Per al desenvolupament d¿aquesta tècnica, l¿IAM ha comptat amb la col·laboració de diverses cooperatives de la Comunitat Valenciana, i amb finançament de la Conselleria d¿Agricultura.