PESCA | 16/03/2018  RuralCat

Comença la temporada de pesca de la truita

Aquest dissabte, 17 de març, s’inicia el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya. Els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades aquesta temporada al web del DARP.

Després de publicació de la Resolució d’ordenació de la pesca en aigües continentals, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades aquesta temporada.

La gestió de la pesca recreativa i esportiva continental (rius, llacs, embassaments...) és competència de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació, i compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC) i nombroses societats de pescadors.

 

Períodes hàbils de pesca

 

  • Salmònids baixa muntanya: del 17 març fins al 2 setembre amb mort i sense mort i del 3 setembre fins al 14 octubre exclusivament sense mort.
  • Salmònids alta muntanya: del 12 maig fins al 2 setembre amb mort i sense mort i del 3 setembre fins al 14 octubre exclusivament sense mort.
  • Intensius baixa muntanya: del 17 març fins al 2 setembre amb mort i sense mort i la resta de l’any exclusivament sense mort.
  • Intensius alta muntanya: del 24 març fins al 30 setembre amb mort i sense mort i de l’1 octubre fins a l’11 novembre exclusivament sense mort
  • Ciprínids: tot l’any sense mort
  • Aigües compartides: Període comú entre ambdues comunitats autònomes.

 

Captures i arts utilitzats

 

En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de 4 exemplars per pescador i dia d’una mida superior o igual als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives i d’acord amb l’estoc disponible per part de la Generalitat, s’estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 cm.

La pesca al fil amb perdigó només s’autoritzarà a les zones de pesca controlada sense mort i a les zones lliures sense mort, exclusivament amb l’ham sense arponet. S’entén com a perdigó, una nimfa artificial muntada amb un cap pesant de plom, tungstè o similar.

 

Zones de pesca controlada i zones lliures sense mort

 

Entre els pocs canvis que hi ha en aquestes zones respecte a l’any passat, cal destacar els següents:

  • Es crea la zona de pesca intensiva sense mort de Gironella-Puig-reig, al riu Llobregat (matrícula LL-04).
  • Es divideix l’intensiu de la Guingueta d’Àneu en dos parts. La part de l’embassament quedarà gestionada com fins ara (matrícula NP-02a/b), i la part superior, des del pont de Poldo fins a la depuradora d’Esterri passarà a ser de pesca exclusiva a fuet (matrícula NP-12).

 

Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) manté els canals de l’any passat; telemàticament, al web d’informació, tràmits i serveis de la Generalitat de Catalunya ; presencialment, als serveis territorials o a les oficines comarcals del DARP, i en alguns establiments de zones de muntanya mitjançant la col·laboració de les societats de pescadors.

Es recorda a tots els pescadors que periòdicament el DARP publica el Pla de repoblacions piscícoles en zones intensives al web http://agricultura.gencat.cat. Al mateix web es pot trobar el “Visor cartogràfic de pesca continental”, on es pot consultar visualment les zones lliures sense mort i les zones de pesca controlada.