INNOVACIÓ | 27/05/2008  Ruralcat

Una nova tècnica millora l'eficiència d'ús del semen congelat de porc

Un nou mètode desenvolupat per Centrotec (Lleó) pal·lia els efectes negatius de la congelació del semen de porc. Amb la nova tècnica s'espera allargar la vida de les dosis i millorar la fertilitat del semen congelat.

Carlos Dominguez Tejerina

Carlos Domínguez Tejerina, catedràtic de la Universitat de Lleó i director de Centrotec. Font: Dicyt

La congelació del semen de verro, usada com a forma de conservació, provoca danys físics en les membranes dels espermatozoides degut a la seva peculiar configuració. La membrana de l'espermatozoide d'aquesta espècie té més àcids grassos i molècules de colesterol, per la qual cosa, en congelar-se, pateix lesions químiques i físiques:

  • Per una banda una alteració química produeix radicals lliures, substàncies oxidants.


  • Per l'altra, en disminuir la temperatura la membrana es torna molt rígida, per tant més trencadissa per les agulles de gel.

Així, s'ha documentat:

  • Caigudes de fertilitat respecte al semen fresc que es xifren en el 50 per cent.


  • Una durada útil de les dosis de 4 hores, respecte les 12 del refrigerat o les 24 del fresc.


  • Un retard en el desenvolupament dels embrions.

Aquests inconvenients constitueixen el motiu pel qual la congelació del semen porcí no s'usa de forma comercial, de manera que es limita molt la comercialització de les dosis a un àmbit geogràfic concret i, per tant, el progrés genètic. Centrotec ha estudiat el procés de congelació per anàlisi digital d'imatges, el qual permet estandarditzar i accelerar les mesures. Així, esperaven poder establir mètodes que milloressin la fertilitat del semen. Fins ara, s'han assajat l'ús d'antioxidants (vitamina E), per contrarestar els efectes dels radicals lliures, i la deshidratació dels espermatozoides, per fer-los més petits, per tant menys susceptibles a les lesions per les agulles de gel. Amb els resultats obtinguts de l'estudi, en el qual també ha col·laborat la Universitat de Michigan (EEUU.), esperen trencar la barrera de 2-3 dies de treball que té el semen refrigerat actualment i normalitzar l'ús de la congelació del semen, com ocorre al vaquí.