Gran participació al III Aplec de joves al camp
Uns 250 joves agricultors van participar en el III Aplec de joves al camp que, enguany, tenia per lema ”Com veiem els joves la nostra professió?” i, com a escenari, el del Teatre de l’Amistat de Mollerussa, dins dels actes del programa de la Fira Agrària de Sant Josep.
Imatge d’una de les taules de debat del III Aplec de joves al camp. Font: DARP
La jornada va començar amb la presentació de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Carmel Mòdol.
Tot seguit, Empar Moliner, escriptora, filla i germana de pagesos, va explicar el seu punt de vista sobre la importància de la pagesia, sobre el món agrari i les diferents formes de viure’l i donar-ho a conèixer, posant especial èmfasi en valorar la professió i no amagar-se de ser pagès i pagesa. El to distès de les seves paraules va connectar amb el públic i va fer més propera i agradable la jornada.
Un cop finalitzats els actes de presentació, els joves agricultors es van distribuir en diferents taules de debat per donar la seva opinió sobre sis temàtiques prèviament escollides mitjançat una enquesta sobre els seus interessos i inquietuds.
Un nou format més participatiu
Per primer cop, l’Aplec de joves al camp utilitza un sistema de debat on tothom pot dir la seva i arribar a conclusions grupals per extreure’n propostes de millora que l’Administració pot recullir com a material de treball.
En total es van organitzar dotze taules de debat i, en relació a les sis temàtiques establer-tes, es poden destacar les següents propostes:
- Accés a la terra i al finançament: la creació d’un banc de terres lligat a la DUN i donar suport econòmic en forma d’aval per al finançament dels joves agricultors.
- Burocràcia i facilitació de l’activitat agrària: generar un programa informàtic oficial de gestió, revisar els criteris de puntuació dels ajuts i reduir els canvis constants de les diferents normatives.
- Valoració de la professió: promocionar millor la venda directa, resoldre diferents aspectes mediambientals que generen una imatge dolenta de l’agricultura i convertir la pagesia en un agent clau per al manteniment del territori.
- Millora de la comercialització dels productes agraris: potenciar el model de venda de proximitat apropant productors i consumidors o reduir la producció augmentant així la qualitat i el preu.
- Viabilitat de les empreses familiars agràries: impulsar polítiques proteccionistes i fer campanyes de valorització i conscienciació del consum de productes agraris.
- Compartir i col·laborar entre joves agricultors: generar una base de dades de serveis i necessitats dins del món agrari, revisar les funcions de les cooperatives per evitar competència deslleial i crear xarxes de comunicació entre ells.
Un cop finalitzades aquestes taules de debat, es van exposar en públic les propostes de millora sorgides de cada tema perquè totes les persones assistents les coneguessin i les valoressin mitjançant una enquesta realitzada in situ.
La cloenda de la jornada la va realitzar el director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson, que va valorar positivament tant els resultats extrets com l’alta participació i assistència dels joves agricultors.