Migratoebre recupera els peixos migradors i millora el tram final del riu Ebre
El projecte LIFE Migratoebre, juntament amb l'IRTA i del Parc Natural del Delta de l'Ebre, allibera milers d’anguiles al riu Ebre. També inaugura a Manlleu una exposició sobre el riu i els seus objectius per augmentar la connectivitat ecològica i les poblacions de peixos migratoris que hi viuen.
Logotip del projecte Life Migratoebre
Durant les darreres dècades la construcció d’assuts i rescloses ha dificultat la migració dels peixos per els rius i limitat les seves àrees de reproducció. Això, unit a la intensificació de la pesca, ha anat debilitant les poblacions dels peixos migradors.
El projecte LIFE Migratoebre treballa per pal·liar aquesta situació des del 2014, millorant la connectivitat ecològica de l’Ebre, adaptant els obstacles del tram final del riu i recuperant les poblacions d’espècies amenaçades com l’anguila, la saboga, la llamprea o l’esturió.
En aquest sentit, una de les seves accions més destacades ha estat la construcció de la rampa de peixos més gran de Catalunya, a l’assut d’Ascó, d’uns 40 metres de llargada i 8 d’amplada per a permetre el pas de peixos i llúdrigues.
Pel que fa a la recuperació de les poblacions d’espècies amenaçades, aquest més de març s’han alliberat uns 20kg de d'exemplars juvenils d'anguila, que es van decomissar a l'aeroport de Barajas, a diferents llocs del riu per assegurar-ne la seva supervivència. A finals del més de novembre també es va procedir a marcar amb radiotransmissors diferents peixos migradors per a estudiar els seus moviments i comprovar com aprofiten els passos creats pel projecte, com ara la rampa d’Ascó.
LIFE Migratoebre també aposta per la divulgació i ha elaborat diferents materials educatius i explicatius del projecte, del riu Ebre i del Dia Internacional del peix viatger (21 d’abril), que es poden consultar al seu web. Així mateix ha creat una exposició itinerant per diferents municipis de Catalunya, que actualment es pot visitar al Museu del Ter (Manlleu) de dimarts a diumenges i festius, fins el 27 de maig.
Altres objectius del projecte, que està previst que finalitzi aquest estiu, són l’eliminació de diversos obstacles a les preses de Riba-roja d’Ebre i Flix i a l’assut de Xerta; així com la reintroducció d’exemplars d’esturió europeu, una espècie que va desaparèixer de l’Ebre al anys setanta.
Aquest projecte està liderat per l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDCE) i compta amb la participació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Recordeu que podeu consultar la fitxa del projecte LIFE Migratoebre al Cercador projectes d’R+D+I amb finançament de fons públics de la Xarxa d’Innovació Agroalimentària i Rural de Catalunya (Xarxa-i.cat), a RuralCat. En aquest cercador també trobareu les fitxes de més de 250 projectes.