HORTOFRUCTICULTURA | 27/12/2011  RuralCat/AgènciaSINC

Un fong millora el desenvolupament de tomàquets i cogombres

Un grup de científics del Centre Hispanolusità d'Investigacions Agràries (Ciale) de la Universitat de Salamanca està treballant amb el gènere de fong "Trichoderma" i ha demostrat que, a més a més de protegir les plantes de nombrosos organismes patògens, té una influència positiva en el creixement de cultius d'interès agronòmic com el tomàquet o el cogombre. En concret, els investigadors han determinat que una proteïna d'aquest fon estimula el creixement de les arrels i, per tant, augmenta l'aportació de nutrients als cultius.

tomaquets_cont_27122011

 Enrique Monte, investigador que lidera aquest grup d'investigació, explica que la Trichoderma té un "efecte auxina", que és l'hormona vegetal que permet el desenvolupament d'arrels laterals en les plantes. Quan el fong colonitza una planta li interessa que hi hagi més arrels per tenir una superfície més gran on actuar, és per això que estimula la planta a través de les auxines perquè tingui una arrel més densa i gran. La gran novetat que ha aportat la investigació és la descoberta que aquest fong fa que les arrels tinguin "pèls" que augmenten l'absorció de nutrients i, per tant, el creixement.

Per comprova-ho han exposat a les plantes simultàniament a una soca del fong en estat natural, una altra amb el gen que produeix la proteïna sobreexposat i una tercera on amb el gen modificat perquè no produeixi aquesta proteïna. S'ha demostrat que es produeixen més pèls en aquelles plantes en que s'ha aplicat el gen sobreexposat, seguides de la natural i, per últim, les que no produeixen proteïna.
El més important d'aquesta troballa, però, és la seva aplicació en el cultiu del tomàquet i el cogombre. Els efectes concrets de la Trichoderma són un creixement precoç de les plantes, l'estimulació en la germinació de les llavors i una major resistència a l'estrès ambiental com la sequera o les temperatures molt altes o baixes.

Mecanismes de defensa

La Thrichoderma també és coneguda com a defensa de les amenaces d'organismes patògens. Monte explica que ho fa d'una manera molt similar a una vacuna. En un primer moment la planta reconeix la Trichoderma com un patogen, però quan veu que no ho és la deixa passar. El fong actua com a vacuna perquè en contacte amb l'arrel estimula l'àcid jasmònic. Si arriba un patogen per via àrea, com per exemple un insecte, la planta es defensa millor. En aquests processos també hi juguen un paper important l'etilè i l'àcid abscísic (ABA).  Els científics del Ciale han aconseguit explicar la relació entre tots aquests elements induïda gràcies al fong i que contribueix a la defensa i millor desenvolupament de les plantes.