VARIETATS TRADICIONALS | 28/12/2011  RuralCat/UAB

Cataloguen 31 varietats locals del Pirineu

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estudiat les varietats locals conservades a la Vall Fosca, al Pirineu Català. Tot i que han confirmat que la majoria de són comercials, han identificat 39 varietats locals. Això situa els horts de la Vall Fosca com a reservoris de diversitat biològica i cultural.

pirineu_cont_28122011

Els cultius de gestió local, com els que aquesta investigació ha identificat al Pirineu, són aquelles plantes anuals o biennals que han estat cultivades durant més d'una generació (30 anys) en una àrea geogràfica determinada. En el cas dels cultius perennes i les espècies de reproducció vegetativa cal un cultiu de 60 anys per considerar-les cultiu de gestió local. Aquests cultius són el producte de la selecció per part dels agricultors sobre les espècies silvestres o domesticades adaptant-les a les condicions ambientals i a les formes d’ús i gestió pròpies de la localitat.

En aquesta investigació s'ha avaluat l’estat de conservació dels cultius de gestió local en horts de la Vall Fosca. S'ha estimat l’associació entre atributs socio-demogràfics i la conservació d’aquest cultius i s'han explorat les raons per la seva conservació. En el treball de camp, realitzat entre març i setembre de 2008, es van estudiar 60 horts, regentats per 53 hortolans. Es van trobar 148 espècies diferents, i es van identificar 39 cultius de gestió local corresponents a 31 espècies. La investigació també arriba a la conclusió que les dones, les persones més grans de 65 anys, els hortolans experts i les persones que gestionen el seu hort de forma ecològica, sense l’aplicació de productes químics, tendeixen a conservar més aquestes varietats.
Tot i la troballa de 39 cultius de gestió local que posen de manifest la importància dels horts de la Vall Fosca com a magatzems de diversitat genètica, hi ha una forta preferència per les varietats comercials, que aparentment són més fàcils de cultivar. És per això que els autors de l'estudi fan una crida a la col·laboració d'investigadors i polítics amb la gent del territori per tal de conservar aquesta diversitat biològica i cultural