SANITAT VEGETAL | 05/04/2018  DARP/RuralCat

Dosa3D redueix l’ús de fitosanitaris en cultius 3D

Ja pots provar Dosa3D, en la versió en línia o en aplicació, per establir la dosi òptima de fitosanitaris en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics, tenint en compte la plaga o malura, el producte i l’equip de tractaments.

Dosa3D és un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya per reduir l'ús de fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament de plagues i malures arbres fruiters, vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D).

El sistema es troba a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès en el web www.dosa3d.cat i en l'aplicació ‘android’ a ‘Google play’; a més, aviat estarà disponible a ‘iOS’.

 

Simple calculadora de la dosi o sistema de gestió

 

El sistema Dosa3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l'eficiència de l'equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l'aplicació, tot tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar, i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com a sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.

Dosa3D es pot emprar amb tot tipus de polvoritzador hidràulic amb assistència d'aire, operant en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics en formació continua (mur, espatllera) o en plantacions d’arbres aïllats. Això sí, és imprescindible que l'equip d'aplicació de productes fitosanitaris estigui en perfecte estat funcional i degudament calibrat.

 

Pot estalviar fins a un 40% de producte fitosanitari

 

Dosa3D es fonamenta en els principis de la Directiva sobre Ús Sostenible dels Productes Fitosanitaris (Directiva 2009/128/CE).

S'ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla estatal R+D i és el resultat de l'ampliació del sistema DosaFrut (només per a fruiters) als cultius esmentats i que actualment suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya, de 4,5 milions d’hectàrees a l’Estat espanyol, i de 9,5 milions a la Unió Europea (UE).

Les proves realitzades en l'etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es pot aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden arribar al 40%, sense comprometre l'eficàcia dels tractaments. Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris suposen una factura anual d’uns 50 milions d'euros.