DENOMINACIÓ D'ORIGEN | 11/01/2012  RuralCat/DAAM

Inscripció comunitària de la DOP Mongeta del Ganxet

La Comissió Europea ha aprovat recentment (DOUE 23.12.2011) la inclusió de la mongeta de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea. Així, aquest producte s'afegirà al llistat de més de mil productes agroalimentaris amb DOP, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitats Tradicionals Garantides (ETG), que compten amb l'empara de la UE. Més de 150 d'aquests corresponen a aliments produïts a l'Estat espanyol i 18 a Catalunya.

dopganxetcont100112.jpg

Fragment del logotip de la DOP Mongeta del Ganxet. Font: DAAM.

 Les DOP emparen productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials, que es deuen essencialment al medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans. La producció de les matèries primeres i la seva transformació ha de tenir lloc a la zona geogràfica que dóna nom al producte.

La zona de producció de la DOP Mongeta del Ganxet abasta tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Òrrius de la comarca del Maresme, i els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de la Selva.
Amb aquesta DOP es protegeix la mongeta (Phaseolus vulgaris L.) del tipus varietat “Ganxet”, comercialitzada com a llegum seca, cuinada o en conserva.
Aquestes mongetes presenten un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre 40-50 g per cada 100 llavors.
Les Mongetes del Ganxet han estat un conreu tradicional en la zona des de temps remots.
Per a l’elaboració de conserves només es poden utilitzar les mongetes, aigua i sal, no estant permès la utilització de cap additiu ni conservant. Un cop cuita, la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau.