R+D+I | 16/01/2012  RuralCat/IRTA

Aero Feeder: Tecnologia de poc cost per a cultius aqüícoles

Un projecte de col·Laboració entre el Centre Tecnològic en Maquinària Agrícola i Industrial (Maqcentre), la Federació d'Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (FEMAC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha permès el desenvolupament d'una maquinària de poc cost que contribuirà a millorar l'eficiència dels cultius aqüícoles a Mèxic. El prototip, anomenat Aero Feeder, representa un cas d'èxit d'R + D + I que ajudarà a incrementar la competitivitat en països en vies de desenvolupament.

aerofeeder.jpg

El prototip Aero Feeder és un cas d'èxit d'R + D + I.

 L'Aero Feeder és una maquinària que millora l'oxigenació de l'aigua i el repartiment homogeni de pinsos en cultius aqüícoles de llagostins. En el cas d'instal·lacions de cria d'aquests crustacis, la manca d'oxigen representa un dels factors més crítics en termes de mortalitat, reduint la productivitat per metre quadrat en el cultiu. La causa principal dels nivells reduïts d'oxigen de l'aigua és la seva excessiva demanda deguda a l'alt nombre d'exemplars, els alts nivells d'alimentació, l'excés d'organismes aquàtics amb capacitat fotosintètica o la pressió atmosfèrica baixa.

Gràcies a Aero Feeder, un prototip que inclou pales per remoure l'aigua i un sistema per repartir el menjar de forma homogènia, els productors aqüícoles de tot el món disposen ara d'una solució econòmica per millorar el rendiment dels seus cultius.
El primer model es va provar amb èxit en els estanys de producció de llagostins del Carrizal, en Coyuca de Benítez, a uns 70 kilòmetres de la ciutat mexicana d'Acapulco. En els assajos van destacar que cada estany va millorar qualitativa i quantitativament l'alimentació dels llagostins, duplicant els seus nivells de productivitat típics.
Aquesta nova metodologia de producció, elaborada amb l'assessorament dels investigadors de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), representa per a aquests estanys un valor afegit per proporcionar al llagostí les condicions necessàries per al seu desenvolupament.