BENESTAR ANIMAL | 14/01/2010  UW/RuralCat

La posició de la cua del porc indica que l'animal pot ser mossegat

Els resultats d'una investigació alemanya confirmen que observant les cues dels seus porcs, un ramader pot saber si hi ha probabilitat de que alguns animals comencin a mossegar la cua a uns altres, dintre del corral.

Porcs

Els porcs que caminen amb les cues entre les potes són freqüentment els animals més susceptibles a ser mossegats. Així ho ha posat de manifest un estudi dut a terme per la Universitat de Wageningen.

 

Casi una tercera part de garrins mossegats

 

Els investigadors van estudiar 1.000 garrins, des del moment del deslletament, a les 4 setmanes d'edat, fins que van tenir 10 setmanes. Durant aquest temps, van registrar la posició de la cua, que no havia estat tallada. Els garrins col·locaven les cues en tres posicions:

  • Corbada amb la punta de la cua apuntant recte cap a enrere.

  • Bellugant-la de manera contínua.

  • Caiguda entre les potes del darrere.

Els resultats de l'estudi van mostrar que el 32 per cent dels amb les cues entre les potes tenien marques de mossegades i un 25 per cent mostrava ferides importants.

 

Reduir l'estrès en el corral o aïlla els animals

 

D'aquesta forma, quan el ramader vegi animals amb la cua entre les potes ha d'adonar-se que aquests animals són potencials víctimes de l'atac d'altres porcs. Per a evitar-ho, pot optar per posar en el corral palla o joguines, que redueixen considerablement els atacs entre el bestiar, al disminuir l'estrès, o bé pot aïllar els animals susceptibles de rebre atacs. Els científics són conscients que no és fàcil vigilar la posició de les cues quan es tenen diversos milers de porcs, però asseguren que és més fàcil evitar que s'iniciïn les mossegades que parar-les quan ja han començat a produir-se.