MESURES ANTICRISI | 22/02/2010  DAR

Llena avança un pla de xoc per al sector

Coincidint amb la cloenda de la tercera Jornada Tècnica de Fructicultura, celebrada a Benavent de Segrià, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, va avançar un pla de xoc de 20 mesures amb l'objectiu de donar eines al sector per a fer front a la situació de dificultats econòmiques actual.

El conseller Llena cloent la jornada tècnica de Fructicultura

El conseller Llena cloent la jornada tècnica de Fructicultura. Font: DAR

Algunes de les mesures proposades, que es concretaran en els pròxims dies, són:

  • Donar liquiditat al sector a través de línies de crèdit.
  • Millorar les assegurances agràries i la seva cobertura.
  • Avançar el pagament de determinats ajuts, com el de Pagament Únic.
  • Habilitar ajuts per la industria de transformació, entre d'altres.

Per que fa als préstecs que s'habilitaran pel sector, el conseller Llena va recordar que Govern ja va aprovar préstecs pel sector de la fruita, de 5.000 euros per hectàrea, i s'habilitaran noves línies per altres sectors, com el del vi. En relació a l'avançament d'ajuts, aquesta mesura pretén fer faran arribar al sector més de 250 milions d'euros i en el tema de les assegurances, el Departament incrementarà en un 10% la seva aportació, fet que beneficiarà als agricultors reduint la seva contribució a Agroseguro.

 

Concentrar la oferta, millorar la comercialització i seguir innovant

 

Durant la jornada, el conseller també va traslladar als assistents que, malgrat les dificultats actuals, el sector té futur. Mostra d'això és que el consum de productes com la fruita o el vi arreu del món creix un 15%. Tanmateix, el conseller reconeix que per encarar el futur cal concentrar l'oferta i millorar la comercialització dels nostres productes, a part de seguir innovant com ja s'està fent en el sector de la fruita. Tot i això, Llena també va reflexionar sobre la necessitat de ser més eficients per afrontar el futur amb garanties d'èxit. Preguntat per la manifestació que va tenir lloc dissabte a Barcelona, convocada per Unió de Pagesos, el conseller va comentar que "entenc el neguit del sector i comparteixo el malestar. És normal que es manifestin, igual que han fet agricultors d'altres països europeus, i el que cal és seguir treballant en base al diàleg i el consens".