I+R | 16/02/2010  SINC

Els bioplàstics de patata poden substituir al polietilè a l'agricultura

Un equip d'investigadors espanyols, coordinats des del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (CITA) d'Aragó, està desenvolupant un material biodegradable, fabricat amb el midó de la fècula de patata, per a substituir als contaminants plàstics de polietilè que s'utilitzen en agricultura.

Plàstics de polietilè

Camps de conreu. Font: SINC

Els plàstics de polietilè s'utilitzen en agricultura per a cobrir els terrenys, evitar l'aparició de males herbes, i reduir la quantitat d'aigua de reg. Tanmateix, aquest material és contaminant i triga un segle en degradar-se, per la qual cosa els científics investiguen per a trobar un substitut.

 

Projecte interdisciplinari

 

Com comenta Carlos Zaragoza, cap de la Unitat de Sanitat Vegetal del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (CITA) d'Aragó, aquesta entitat està liderant un projecte de Transmissió de Coneixements a l'Empresa (TRACE) del Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) per a fabricar un biomaterial a partir del midó de patata que permeti substituir al polietilè. En aquest cas participa una empresa d'Utebo (Saragossa), que ja fabrica plàstic biodegradable amb el midó de la fècula de patata per a l'elaboració de bosses de plàstic i que ara l'està desenvolupant per al seu ús en agricultura. En el projecte, coordinat per la investigadora Alicia Cirujeda del CITA, també participa el Servei d'Investigació i Desenvolupament Tecnològic (CIDA) de La Rioja, on s'estudia l'eficiència en el reg i l'estalvi d'aigua durant el procés, així com tècnics de l'Institut Tècnic i de Gestió (ITG) Agrícola de Navarra, que analitzen la viabilitat pràctica dels nous plàstics.

 

Mateixa protecció del cultiu però amb avantatges posteriors

 

Finalment, la iniciativa també compta amb la participació d'investigadors de la Universitat de Castella-la Manxa a Ciudad Real, que examinen tot el relacionat amb la temperatura, i de la Universitat de Lleida que realitza un seguiment del procés de degradació dels bioplàstics. Les propietats mecàniques i químiques del nou material ofereixen els mateixos factors de protecció del cultiu i característiques favorables que el polietilè, però l'avantatge és que no necessita la seva posterior recollida, neteja i gestió del residu. A més, el compost originat a partir del bioplàstic de patata pot arribar a servir com a adob per als cultius.