TRADICIONS | 04/01/2010  RuralCat

Saps d'on ve el tortell de Reis?

Menjar un tortell el dia 6 de gener és una tradició antiguíssima i que sembla tenir una ferma continuïtat a Catalunya. Segons dades de la Federació Catalana de Pastissers, aquest any es consumiran 850.000 unitats, un nombre similar al de 2009.

Tortell de Reis

Tortell de Reis Foto: MEC

El tortell actual és s'elabora amb pasta de brioix amb ous, sucre, llet, mantega i farina, es farceix de massapà, crema o nata, i s'adorna amb fruita confitada per sobre. A l'interior porta una fava i una sorpresa, que normalment era la figura d'un rei però que actualment es substitueix en molts casos per figures de personatges infantils de dibuixos animats o joguines.

Els romans ja donaven la fava

Tot i que actualment el tortell de Reis està associat a la festa cristiana de l'Epifania, segons algunes teories, la tradició arrenca de les festes que els romans dedicaven al déu Jano. En aquesta celebració es menjaven coques rodones amb una fava a l'interior, símbol de prosperitat. I en les festes Saturnals, s'amagava una fava en alguna part de la casa i l'esclau que la trobava gaudia d'uns dies de llibertat.

Rei per un dia

Amb la cristianització d'Europa, aquestes tradicions es van unir i van donar com a resultat que a molts països el dia 6 de gener es produïssin aquests dolços, que servien per escollir el "rei del dia". Els poderosos també aprofitaven aquestes celebracions per guanyar-se el favor de les gents i anomenar "reis infantils" que solien escollir entre les famílies pobres i als quals omplien de regals per un dia. Segons el web Etnocat, el costum va arribar a Catalunya des de França, on es menja la galette des rois.

Cap criatura sense regal

Any rere any a casa nostra es manté el costum de menjar el tortell en família, tot i que introduint certs canvis. Si fa anys les figuretes eren de ceràmica, avui dia acostumen ser de plàstic, i moltes famílies demanen tortells especials amb una figureta per a cadascun dels nens i nenes de la casa. Sigui com sigui, encara que no rebem sorpresa, un bon tortell artesà és un regal per al paladar en aquestes dates.