R+D | 07/01/2010  Consumer-Eroski

Conservar aliments amb envasos sotmesos a altes pressions

L'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (ITENE) participa en el desenvolupament d'un mètode per a la conservació d'aliments basat en el tractament per altes pressions sobre els materials d'envàs.

Bistec

Es tracta d'un sistema de conservació menys agressiu amb l'aliment que els actuals mètodes, a més de més eficaç contra els enzims i microorganismes patògens que deterioren els productes, segons ha informat l'ITENE. Els responsables del projecte han explicat que el processat a temperatura ha estat un dels mètodes tecnològics més utilitzats per a garantir la seguretat alimentària. El projecte HIPP proposa el desenvolupament d'un nou sistema de conservació dels aliments més eficaç. Es treballa així en sotmetre l'envasat a altes pressions que aconsegueixen destruir els microorganismes presents en els aliments i mantenen gairebé intactes les propietats nutritives i sensorials.

El mètode HIPP

HIPP permetrà identificar els materials d'envàs més utilitzats per a aplicacions d'altes pressions i avaluarà l'adequació d'aquests envasos a la legislació europea. Com gran novetat, s'estudiarà el disseny i desenvolupament de materials d'envàs fets a mida que millorin les prestacions oposades amb els materials comuns. El tractament per altes pressions (HPP) d'aliments ja envasats presenta diversos avantatges pel que fa al tractament per HPP dels aliments sense envasar. Per exemple, no es requereix d'instal'lacions d'envasat posteriors, les quals han de ser asèptiques i per tant constituïxen una despesa major des d'un punt de vista econòmic per a les empreses. En la tecnologia de esterilització per altes pressions, a causa de les elevades pressions que s'utilitzen (més de 1.000 vegades la pressió atmosfèrica), no és possible utilitzar envasos rígids, pel que se solen utilitzar materials d'envàs flexible, que poden suportar millor les deformacions del procés i transmeten la pressió a l'aliment contingut.