PRODUCTES DE QUALITAT | 26/01/2010  RuralCat

Les Garrigues promou la creació d'una IGP "Pa de ronyó"

Segons ha informat el diari Segre.com, l'Ajuntament de les Borges Blanques signarà un conveni amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida i l'Escola d'Hoteleria de Lleida per demanar que el típic pa de ronyó de la comarca sigui distingit amb una Indicació Geogràfica Protegida.

Pa de ronyó

Pa de ronyó Foto: Facebook

La signatura del conveni tindrà lloc durant la XIII Fira de l'Oli de Les Garrigues que es celebrarà a partir del 29 al 31 de gener. Una altra iniciativa ha estat la creació d'un espai a la xarxa social Facebook. Perquè la sol·licitud tingui èxit, haurà de superar primer l'aprovació del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i després l'autorització de la Unió Europea, que pot trigar alguns anys en arribar. Si s'aconseguís aquest distintiu d'origen, seria la primera IGP per a un producte flequer a Catalunya, tot i que els panellets tenen consideració d'Especialitat tradicional garantida (ETG).

Un pa consistent i tradicional

El pa de ronyó és un producte artesanal que té l'origen a l'Edad Mitjana i que es cuina encara als forns "morunos" de llenya, a la comarca de Les Garrigues. Aquest pa rep el nom de la seva forma característica, que prové de l'amasat a mà i de la cocció en contacte proper amb la flama. El pa de ronyó acostuma a pesar un quart de quilogram i només es produeix amb un tipus de farina especial, sal i llevat sense additius. A l'actualitat, segons informa el web Gastroteca, cinc fleques de la comarca encara produeixen aquest tipus de pa, molt preuat per acompanyar els àpats o per menjar amb oli.