I+R | 18/02/2010  CSIC

Noves tècniques per autentificar l'oli d'oliva verge

Un grup de científics de l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Còrdova (UCO) estan aplicant tècniques genètiques a l'oli d'oliva verge per a garantir la seva traçabilitat i evitar fraus.

Procés d'elaboració de l'oli d'oliva verge

Procés d'elaboració de l'oli d'oliva verge. Font: CSIC

Per això, han establert els criteris que han de regir l'ús de les tècniques disponibles d'anàlisi de l'ADN en l'autentificació de l'oli d'oliva. L'objectiu d'aquest estudi, batejat com a Establiment de les bases de la traçabilitat de l'oli d'oliva és analitzar l'empremta genètica de l'"or líquid". Aquest treball s'emmarca dins d'un projecte europeu del VI Programa Marc que busca, a llarg termini, poder identificar les varietats d'oliva que componen l'oli i la regió de procedència.

 

Olis de dubtosa procedència i més econòmics

 

Una de les solucions per assegurar la qualitat dels productes passa per obtenir mètodes per a determinar la denominació d'origen. L'adulteració al comerç d'aliments és un problema que ha portat a desenvolupar tècniques per definir l'autenticitat dels productes alimentaris. En el cas de l'oli d'oliva verge, s'han produït fraus barrejant-lo amb altres tipus d'oli d'oliva de menys qualitat, com el refinament o el de pinyolada. El grup de científics comenten que "aquestes modificacions tenen conseqüències no només pel frau que suposen cap al consumidor, sinó també econòmiques, perquè els productors competeixen amb marques de dubtosa procedència i abarateixen els preus'.

 

Aplicabilitat dels marcadors moleculars

 

L'anàlisi de l'ADN s'ha convertit en un instrument per a verificar la identitat dels olis, que requereixen segells de qualitat com les denominacions d'origen. No obstant això, segons els experts 'el coneixement de la genoma del líquid és limitat, ja que el nombre de gens coneguts que puguin aportar informació resulta escàs'. Per això, el grup liderat per Antonio Martín s'ha proposat establir un protocol que aquesta escassa informació molecular que es coneix sigui més fiable i pugui utilitzar-se en futures investigacions. En concret, aquest equip d'experts s'ha centrat en estudiar:

  • L'aplicabilitat dels marcadors moleculars (seqüències en zones concretes de la genoma), que s'analitzen a través d'una tècnica que amplifica exponencialment aquests fragments.

  • La reacció en cadena de la polimerasa o PCR utilitzant una variant de la mateixa, la PCR en Temps Real o quantitativa (qPCR).

Els investigadors pretenen esbrinar la quantitat de fragments de l'ADN de mida amplificable que conté l'oli i de quin tipus és aquest material genètic.