BASE DE DADES | 15/02/2010  AndalucíaInvestiga

Nou web amb informació nutricional dels aliments més consumits pels espanyols

L'Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments (INYTA), centre de la Universitat de Granada, ha dissenyat una nova base de dades on els usuaris poden consultar el contingut de nutrients dels 500 productes més consumits pels espanyols.

Web Bedca per conèixer informació nutricional dels aliments

Web Bedca per conèixer informació nutricional dels aliments. Font: BEDCA

Els investigadors, que ja han finalitzat la primera fase del web Bedca, expliquen que a més d'unificar els 6 criteris de composició que existien fins ara, aquesta nova eina afegeix la procedència de cada una de les dades, la qual cosa aporta un valor de qualitat als mateixos. A través d'aquest nou web qualsevol usuari pot registrar-se i consultar els nutrients de cada aliment, el seu contingut calòric o la font d'obtenció de les dades. Els investigadors han reunit les referències que apareixien en cada una de les taules anteriors que s'usaven a Espanya i han elaborat la base final, que atorga a cada aliment un codi (LANGUAL) que l'identifica de forma inequívoca.

Aplicacions a la indústria

Actualment, els experts estan treballant per aconseguir que les referències que apareixen en aquesta base de dades serveixin per complementar la informació que hi ha en els codis de barres dels aliments. Pel director de l'Institut, Emilio Martínez de la Victoria, l'objectiu és que "l'usuari pugui conèixer la composició dels aliments només prenent una fotografia del codi amb el seu mòbil, connectant directament a la nostra base de dades". La indústria alimentària també pot utilitzar aquestes dades per a l'etiquetatge nutricional dels seus productes i la formulació de nous que vulguin desenvolupar.

Actualització constant de la base de dades amb nous productes

Fins ara, aquesta eina de consulta compta amb uns 500 aliments seleccionats entre els més consumits pels ciutadans espanyols, i pretén arribar al miler durant el pròxim any. Tanmateix, la base de dades continuarà actualitzant-se contínuament i afegint nous productes, composicions, i, en un futur, també receptes de plats ja cuinats.