SALUT I CONSUM | 27/01/2010  Efeagro

Menys sal pels embotits, formatges i pa

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat que la Unió Europea (UE) ha arribat a un principi d'acord per a reduir en un 16% la quantitat de sal a diversos grups de productes elaborats -els embotits, formatges i pa en el cas d'Espanya- durant els pròxims quatre anys.

Embotits

Font: MEC

Segons Jiménez, "tots els estats membres de la UE han mostrat el seu suport" a la disminució de l'ús d'aquest condiment als aliments, a causa de la seva relació amb els problemes cardiovasculars. La ministra espanyola va intervenir davant la Comissió de Sanitat del Parlament Europeu (PE) per a presentar les prioritats de la presidència espanyola, i va afegir que "a falta de petits detalls, crec que en el Consell de Sanitat de l'UE de juny podrem assolir un acord" per aprovar formalment aquesta iniciativa.

Hipertensió i problemes cardiovasculars

La proposta es basa en les evidències científiques que relacionen el consum de sal amb la hipertensió arterial i els problemes cardiovasculars. A més, un informe aprovat per l'Eurocambra recomana reduir la presència d'aquesta substància a la nostra dieta. Els estats membres s'han mostrat a favor d'aplicar polítiques per a la reducció de consum de sal a través de l'educació sanitària i de col·laboració amb la indústria alimentària, amb l'objectiu de reformular la composició d'aquells productes elaborats que aporten més sal a la nostra dieta. Segons dades del Ministeri de Sanitat, entre el 70% i el 75% de la sal que prenem no prové del menjar preparat a casa sinó dels productes elaborats.

Reducció d'un 16% de la quantitat de sal

En particular, el Comitè d'Experts de la UE ha recolzat la reducció d'un 16% de la quantitat de sal al grup dels productes que representen una major aportació d'aquest compost en el consum total de cada país, i que en el cas d'Espanya, inclouen el pa, els embotits i el formatge. El mateix Ministeri de Sanitat declara que la rebaixa es durà a terme durant els pròxims quatre anys, i en cas d'aprovar-se en el Consell de Sanitat de juny, serà obligatòria per a tots els països. Actualment Espanya està duent a terme un pla pilot per a reduir el contingut de sal en el pa aconseguint que sigui dels més baixos de tota la UE.