Emprenedoria en vaquí de llet (2a. edició): sessió pública d'informació
El pròxim 9 de febrer, a partir de les 11 del matí, tindrà lloc a l'Escola de Capacitació Agrària Forestal (ECAF) de Santa Coloma de Farners la presentació de la segona edició de l'emprenedoria en vaquí de llet que el Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), tenen previst de començar el pròxim mes de març de 2012.
L'objectiu de la sessió informativa és exposar el projecte d'aquesta emprenedoria i alhora conèixer els ramaders que hi estan interessats per a posteriorment seleccionar els emprenedors que en formaran part d'acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
Per a qualsevol informació complementària o per confirmar l'assistència a aquesta sessió informativa, us podeu posar en contacte amb en Carles Pedrós Bonjorn mitjançant el correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o el telèfon 973 31 07 15.
Informació sobre els cursos d'emprenedoria
L'objectiu dels diversos cursos d'emprenedoria és aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
La metodologia d’aquests cursos és activa, defuig les classes magistrals i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes de cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on poder conèixer diferents realitats i maneres de fer avançar els projectes. La seva programació també inclou taules rodones, grups de treball i debats per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor manera de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
Les emprenedories tenen un programa de 280 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (115 hores), la producció específica del sector (70 hores, incloent visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (55 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
Habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, durant tres setmanes al mes, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h. El dinar té lloc a l’ECA mateixa, i és flexible d’acord amb les necessitats de les persones inscrites.
Un cop finalitzada cada emprenedoria, s’imparteixen els seminaris d’emprenedoria per poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-los per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
Les emprenedories realitzades fins a la data
- Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla pilot FCAC i va finalitzar l'any 2008.
- Fructicultura, que es va dur a terme a l'ECA d'Alfarràs i va finalitzar l'any 2009.
- Vitivinicultura i cellerisme, que es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà i va finalitzar l'any 2009.
- Viticultura, que es va dur a terme a l'ECA Màs Bové i va finalitzar l'any 2009.
- Porcicultura II, que es va dur a terme a l'ECA de Tàrrega i va finalitzar l'any 2010.
- Olivicultura, que es va dur a terme a l'ECA de les Borges Blanques i va finalitzar l'any 2010.
- Viverisme, que es va dur a terme a l'ECA de Santa Coloma de Farners i va finalitzar el desembre de 2010.
- Producció agrària ecològica, que es va dur a terme a l'ECA de Manresa i va finalitzar a l’abril de 2011.
- Fructicultura II, que es duu a terme a l'ECA de l’Empordà. Finalitzarà el 2n semestre de 2012.
- Vaquí de llet, que es duu a terme a l’edifici “El Sucre” de Vic. Finalitzarà el 2n semestre de 2012.
- Fructicultura III, que es duu a terme a l'ECA d’Alfarràs. Finalitzarà el primer semestre de 2013.