MEDI NATURAL | 20/01/2012  RuralCat/DAAM

Agents Rurals intervenen 107 ocells morts d'una espècie protegida

Agents Rurals del Grup de Suport de Fauna i Flora del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) han intervingut més d'un centenar d'ocells protegits morts.

Agents Rurals escut 200112.jpg

Escut del Cos d'Agents Rurals.

 Els agents van iniciar les investigacions per tal de poder verificar els fets i esbrinar el presumpte responsable. Un cop esbrinat qui era el venedor, com també la ubicació de les instal·lacions on pogués albergar els ocells, es va procedir a realitzar una inspecció de la fauna salvatge autòctona existent a les instal·lacions situades en el municipi de Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental.

En un magatzem es va trobar dins d’un congelador una bossa que contenia un total de 107 ocells morts i destinats probablement al consum, ja que també hi havia altres exemplars morts d’espècies cinegètiques (perdius roges, tudons, llebres i conills). Els 107 ocells morts pertanyen a l’espècie Gafarró (Serinus serinus), que està protegida pel Decret Legislatiu 2/2008, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i en prohibeix la seva captura.

El comerç d’ocells de l’espècie Gafarró és constitutiva d’una infracció administrativa greu, per la qual es pot arribar a comportar una sanció de fins a 2000€. La seva captura pot ser constitutiva d’un delicte contra la fauna, d’acord amb el codi penal vigent, fets pels quals s’està investigant la procedència dels ocells intervinguts i causa de la seva mort.
El Cos d’Agents Rurals fa temps que ha detectat la utilització de diverses pàgines web per comercialitzar fauna protegida, fet pel qual es realitza periòdicament un seguiment d’aquestes webs. El comerç d’aquest tipus de fauna protegida està totalment prohibit, així mateix per comercialitzar amb animals a través d’internet cal indicar en la publicitat el número de registre de Nucli Zoològic d’on provenen aquests.