ALIMENTACIÓ | 20/01/2012  RuralCat/Parlament Europeu

L'Eurocambra demana reduir el malbaratament d'aliments a la meitat

El Parlament Europeu ha aprovat un informe en el qual exigeix mesures urgents per reduir el malbaratament de menjar a la meitat per al 2025. Cada any a Europa es malgasta el 50% dels aliments que es compren i, alhora, hi viuen 79 milions de persones per sota del llindar de la pobresa i 16 milions que depenen de la caritat. Els diputats proposen, per exemple, diversificar la mida dels envasos, introduir una assignatura sobre alimentació en els programes escolars i millorar la informació en l'etiquetatge sobre les dates de caducitat i consum.

 Segons dades de la Comissió Europea, la generació anual de residus alimentaris en els 27 Estats membres arriba als 89 milions de tones, és a dir, 179 quilos per habitant. El 2020 podrien haver 126 milions de tones de residus alimentaris (un augment del 40%) a menys que es prenguin mesures preventives.

Els eurodiputats manifesten la seva preocupació pel fet que cada dia es tiri una quantitat considerable d'aliments en perfecte estat. Per això, demanen a la Comissió que prengui mesures pràctiques per reduir a la meitat el rebuig d'aliments d'aquí a 2025. L'informe també suggereix establir objectius específics per als Estats membres de prevenció dels residus alimentaris.
Els diputats opinen que tots els països de la UE haurien de permetre que els comerciants redueixin el preu dels aliments frescos per sota del cost de producció quan estiguin propers a la data límit per a la venda, per tal de reduir la quantitat d'aliments no venuts que es llencen.
 

La mida dels envasos

L'optimització dels envasos pot tenir un paper important en la reducció del malbaratament d'aliments. Els diputats donen suport a la diversificació de la grandària dels envasos per ajudar els consumidors a adquirir quantitats adequades. En aquest sentit, la indústria agroalimentària ha d'analitzar els avantatges d'oferir més productes a granel i de tenir més en compte les llars unipersonals.
 

Educació sobre aliments

Els diputats proposen introduir cursos d'educació sobre aliments en tots els nivells d'ensenyament, inclosa la secundària. L'Eurocambra també demana al Consell i a la Comissió que proclamin 2014 Any Europeu contra el Rebuig d'Aliments, "el que seria un important instrument d'informació i promoció per sensibilitzar els ciutadans europeus i cridar l'atenció dels Governs nacionals sobre aquest important tema" .
 

Pobresa i desnutrició

A la UE viuen 79 milions de persones per sota del llindar de la pobresa. A més, 925 milions de persones al món corren risc de desnutrició. L'informe demana reorientar els programes de distribució d'aliments entre les persones més desfavorides de la UE, de subministrament de llet a escolars i de foment del consum de fruita a l'escola, amb l'objectiu d'evitar el malbaratament d'aliments.
D'altra banda, els diputats aplaudeixen les iniciatives ja adoptades en diversos estats membres per recuperar, a escala local, els productes no venuts i redistribuir als ciutadans més necessitats. En aquesta mateixa línia, sol•licita a la Comissió que es doni prioritat en l'adjudicació de contractes públics a les empreses que distribueixin gratuïtament els productes no venuts entre els ciutadans pobres.
 

Dates de caducitat i consum preferent

El 18% dels consumidors europeus no comprenen la frase "s'ha de consumir preferentment abans del". L'informe exhorta a la Comissió i als Estats membres a que aclareixi el sentit de les indicacions de dates en les etiquetes dels aliments ("s'ha de consumir preferentment abans del", "data límit" i "data de caducitat") a fi de "reduir la incertesa sobre la comestibilitat dels aliments i de facilitar al públic informació precisa".
Els diputats consideren que l'etiquetatge amb doble data (data límit per a la venda i data límit de consum) també pot ajudar a reduir el malbaratament de menjar.
 

Xifres i estadístiques

- Malbaratament d'aliments en la UE 27: 89 milions de tones a l'any (179 quilos per càpita)
- Malbaratament previst per al 2020 (si no es prenen mesures): 126 milions de tones (un increment del 40%)
- Responsabilitat del malbaratament:
• particulars: 42% (el 60% es pot evitar)
• indústria: 39%
• distribució: 5%
• restauració: 14%