RACES AUTÒCTONES | 25/01/2012  RuralCat/UdL

L'ovella aranesa té molt potencial per produir llana de qualitat

Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) revela que la llana de l'ovella aranesa, que actualment es ven com un subproducte a baix preu, té una gran qualitat pel seu processament i tintat.

ovelaaranesa.jpg

Un dels exemplars analitzats. Autor: Pere-Miquel Parés. Font: UdL.

 L'ovella aranesa té un alt potencial per obtenir llana de qualitat, tot i que actualment només s'explota la seva producció de carn, com posa de manifest el primer estudi etnològic sobre el velló d'aquesta raça, coordinat pel professor del departament de Producció Animal Pere-Miquel Parés i publicat per l'International Journal of Morphology.

L'estudi, en què també han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Autònoma de Chiapas-Mèxic, conclou que la llana de l'ovella aranesa té vellons curts i semi-oberts, una alta proporció de fibres fines i baixos nivells de greix. Tot plegat significa un bon potencial de qualitat a nivell industrial, millor que el d'altres races de carn similars. Això s'hauria de tenir en compte "de cara a assolir els objectius de millora de productivitat de la raça en un mercat de la llana el més pròsper possible", segons assenyala Parés.
 

Estudi i preservació de les races autòctones

A la Val d'Aran hi ha 64 explotacions d'oví, però no totes compten amb exemplars d'aquesta raça, que ha estat propera a l'extinció i que actualment aplega menys de 2.500 individus. L'ovella aranesa és una raça de gran format i vistós banyam en ambdós sexes. El fort procés regressiu experimentat per la ramaderia a la comarca, sobretot en les darreres dècades, ha dut aquesta població fins a límits alarmants de desaparició. Per això, la conselleria d'Agricultura i el Conselh Generau d'Aran han posat en marxa recentment un Programa de Conservació. El gruix dels ramats fenotípicament més purs es localitzen als pobles de Les, Salardú i Bossòst.