Malbaratament | 26/04/2018  Ruralcat

El DARP lluita contra el malbaratament alimentari

Un vídeo divulgatiu i un nou espai web per a la difusió d’iniciatives per reduir el malbaratament alimentari, són les darreres accions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en aquest àmbit.

Des que la FAO i la UE a l’any 2010 alertessin de la magnitud del malbaratament alimentari al món, la Generalitat de Catalunya està treballant des de diferents àmbits i ha posat en marxa diverses iniciatives per reduir el malbaratament alimentari a Catalunya.   

Una d’aquestes actuacions és el nou apartat web que s’ha creat a la web del DARP on s’ha agrupat tota la informació relacionada: xifres del seu abast, eines i recomanacions de bones pràctiques, normatives, iniciatives i organitzacions implicades, documents i infografies divulgatives...

A més, recentment, ha dut a terme diferents jornades tècniques i ha fet públic un vídeo on explica què és el malbaratament alimentari i què es pot fer des del sector agroalimentari per evitar-lo. També ha obert l’espai “Junts, per l'aprofitament dels aliments!“, des d’on tothom pot difondre les seves accions per contribuir en la lluita contra el malbaratament alimentari.

A nivell internacional, fa temps que el Departament hi col·labora en diferents projectes contra el malbaratament com, per exemple, EcoWaste4Food (en el que participen 7 regions europees) o la plataforma Refresh (amb més de 25 socis de 12 països europeus i la Xina).

Des del Consell Català de l’Alimentació, que té com una de les seves prioritats la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament en tots els àmbits de la cadena agroalimentària, es seguirà treballant per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari a Catalunya.

 

Què és el malbaratament alimentari?


A la Unió Europea, cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros. Aquesta quantitat equival a uns 173 kg/persona i al 20% de la producció alimentària total.

A Catalunya s´ha quantificat que les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona.

El malbaratament es produeix en tots els passos de la cadena alimentària. La producció i el processat generen el 30% dels aliments descartats, la comercialització el 5% però és en els serveis i les llars on s’acumula el 65% d’aquest fenomen.