PRODUCCIÓ VEGETAL | 30/01/2012  RuralCat/MARM

Catalunya continua liderant la producció de pinsos

Catalunya és la primera comunitat productora de pinsos a Espanya, ja que produeix al voltant del 24% del total, segons l'últim informe sobre les dades de producció que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha publicat a la seva pàgina web. El document apunta que, el 2010, es van superar les 29 tones de producció i que els pinsos per al bestiar porcí lideren el sector de l'alimentació animal a Espanya, amb un 46 per cent del total.

vaquesmarm3000112.jpg

Font: Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

 Segons els càlculs efectuats pel ministeri, en general, la producció de pinsos es manté estable, amb un lleuger descens en la destinada a animals de producció i un increment de la d'animals de companyia.

En distribució per espècies, el boví lidera el sector, amb un 46 per cent del total, seguit del boví amb un 22 per cent i l'aviram amb un 21 per cent del total. A més distància es troben l'oví i cabrum, amb un 5 per cent del total.
 

Multitud de matèries primeres

 En la fabricació de pinsos compostos s'utilitzen multitud de matèries primeres diferents, encara que les més importants pertanyen al grup dels cereals, el consum per a la fabricació de pinsos va superar, durant 2010, els 18 milions de tones, el que va suposar més d'un 60 % del total de matèries primeres consumides. El segon grup de matèries primeres més importants el constitueixen les farines d'extracció, el consum va superar els 5 milions de tones, més d'un 17% del total de matèries primeres utilitzades. El tercer lloc l'ocupen els subproductes de cereals, amb poc més de 2.000.000 de tones de productes utilitzats, el que significa, en termes percentuals, prop d'un 7% de les matèries primeres utilitzades. En una proporció més petita es troben les matèries primeres minerals (aproximadament un 3% del total), llavors oleaginoses, olis vegetals i greixos animals, farratges i tubercles i arrels, entre d'altres.