La UAB crea un nou sistema per conservar líquids a temperatura ambient
El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la UAB ha creat un nou sistema capaç d'esterilitzar i estabilitzar líquids mitjançant altes pressions que permet conservar-los llarg temps a temperatura ambient i reduir l'ús d'additius per conservar les seves característiques organolèptiques. La tecnologia protegeix, a més, els components bioactius dels aliments. Per comercialitzar-la, el CERPTA i la UAB han creat YPSICON, una nova spin-off de base tecnològica.
El sistema UHPH (de les sigles angleses Ultra Alta Pressió Homogeneïtzació) és aplicable a tot tipus de producte líquid i especialment apropiat per als aliments. Buenaventura Guamis, director del CERPTA i catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la UAB, assenyala que es tracta d'un sistema “totalment nou i només comparable amb el sistema UHT (Esterilització a Ultra Alta Temperatura), però amb l'avantatge afegit que, a més d'esterilitzar, minimitza el dany tèrmic al producte i afavoreix la seva estabilització. Això permet reduir o eliminar els additius que s'afegeixen habitualment per conservar les seves característiques de gust, sabor, textura o olor”.