I+D | 03/12/2007  Ruralcat

El CSIC descobreix com reduir la matèria grassa dels porcs

Un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha aconseguit accelerar el creixement, augmentar el contingut proteic i disminuir la formació de dipòsits grassos en porcs obesos.

Porc ibèric

Per a assolir aquests resultats han inclòs dos compostos naturals en la dieta dels animals:

  • Betaïna, un aminoàcid que es troba en plantes, com la remolatxa
  • Àcid linoleic conjugat, present en els productes lactis i la carn d'herbívors

L'investigador del CSIC i director de l'estudi, Ignacio Fernández-Fígares, que treballa en l'Estació Experimental del Zaidín (CSIC), a Granada, explica: ¿Es tracta de dos compostos modificadors del metabolisme que es van administrar conjuntament com suplement de la dieta de porcs genèticament obesos". "El canvi d'alimentació va provocar que els porcs dipositessin un 23% més de teixit magre i un 14% menys de greix que els animals als quals no se'ls van administrar aquests compostos naturals¿.

 

Metodologia i conclusions de l'estudi

 

El treball s'ha realitzat amb porcs ibèrics d'entre 20 i 50 quilograms de pes. Els animals als quals se'ls va donar només un d'aquests compostos van presentar pitjors resultats que aquells als quals es va alimentar amb una dieta suplementada amb ambdues substàncies. ¿Aquests resultats indiquen que la sinergia entre l'àcid linoleic conjugat i la betaïna pot ser molt vbeneficiosa en explotacions intensives de porc ibèric orientades a la producció de carn fresca¿, subratlla Fernández-Fígares. L'equip d'investigadors ja ha sol·licitat la patent per a transferir la tecnologia necessària a les indústries interessades. La betaïna és un aminoàcid que participa en la biosíntesis de molts compostos essencials i l'àcid linoleic, un àcid gras poliinsaturado essencial per a l'organisme. Per a l'estudi s'ha utilitzat àcid linoleic conjugat que, combinat amb la betaïna, proporciona carns més saludables per al consum humà.