GASTRONOMIA | 15/02/2012  RuralCat/DAAM

La cuina catalana, candidata a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Seguint l'exemple de la dieta mediterrània i els castellers, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO al 2010, la cuina catalana serà promoguda en una campanya amb l'objectiu d'obtenir aquest reconeixement internacional al 2013. La campanya ha estat presentada al Palau de la Generalitat davant un auditori ple i amb diverses personalitats públiques.

El president Mas i la directora de la Fundació Institut Català de la Cuina, a l'acte de presentació de la campanya. Font: Generalitat de Catalunya.

 El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat l'encarregat de presidir la presentació de la campanya perquè la cuina catalana sigui declarada per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2013. Durant l’acte, el cap de l’Executiu ha mostrat la seva confiança que “si fem pinya tots plegats ens en podem sortir” i ha assegurat que “és a les nostres mans” que la cuina catalana sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

 Artur Mas ha recordat que l’any 2010 els castellers també van aconseguir aquesta distinció de la UNESCO i ha assenyalat que “la cuina catalana no ha de ser menys, pot ser igual”. Fent un paral·lelisme entre els castells i la cuina, el president de la Generalitat ha manifestat que la gastronomia “ha arribat tan amunt com els castells, té la mateixa força i, a més, s’ha fet a base de tasca d’equip i amb arrels fortes”.

 Davant un auditori ple amb prop de 300 persones, el cap del Govern ha assegurat que al món de la cuina a Catalunya hi ha “creativitat, talent i lideratge mundial” i ha subratllat que aquestes tres coses juntes “són una fórmula d’èxit per al país”. El cap del Govern ha apostat per convertir aquesta fórmula d’èxit en “model i exemple” i que “aquest far de llum que és la cuina catalana vagi guiant altres sectors de Catalunya”.
 
 El president Mas ha manifestat que, si la cuina catalana és declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, serà “un estímul, una manera d’inocular-nos il•lusió, optimisme i esperança de cara al futur”. En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat la dimensió econòmica del món de la gastronomia, “que està vinculat directament al creixement econòmic del país i a la capacitat de crear riquesa”.
 
 En la presentació de la campanya, que porta per títol Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat: Candidatura UNESCO 2013, també hi han intervingut la directora i el president de la Fundació Institut Català de la Cuina, Pepa Aymamí i Xavier Mestres, respectivament, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, i el catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona Antoni Riera Melis, que col·labora en el projecte. Hi han assistit, entre d’altres, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.