AJUTS | 10/05/2018  Ruralcat

Presentades més de 51.400 declaracions úniques agràries a Catalunya per poder accedir als ajuts de la PAC

El període de sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna ha finalitzat i permetrà pagaments per un import de 315 milions d’euros.

El període de presentació de declaracions úniques agràries (DUN) a Catalunya va finalitzar el passat mes d’abril amb 51.403 declaracions presentades, segons dades provisionals. Les sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) es fan a través de la DUN, el sistema de declaració implantat a Catalunya des de l’any 2001 que permet fer a la vegada més de 60 tràmits administratius als pagesos de Catalunya. Les DUN es presenten en el període entre l’1 de febrer i el 30 d’abril.
 
La presentació de la DUN s’ha fet a través d’una aplicació informàtica pròpia del DARP, fruit de la col·laboració i el treball conjunt de les Entitats Col·laboradores i el Departament. A diferència d’altres comunitats autònomes, no ha calgut ampliar el termini de presentació de sol·licituds, cosa que el reglament europeu actual permet. Això farà possible començar abans les verificacions, i per tant poder avançar el pagament en benefici d’agricultors i ramaders.
 
Des de l’1 de febrer que va començar el període de presentació de la DUN, s’han presentat 51.403 declaracions, 33.604 amb sol·licituds d’ajuts directes (pagament bàsic) i 11.368 sol·licituds de règim de petits agricultors. D’altra banda, s’han rebut 12.587 sol·licituds d’ajuts associats a l’agricultura i 6.637 sol·licituds d’ajuts associats a la ramaderia.
 
Enguany, han augmentat les sol·licituds dels ajuts de pagament bàsic i pagament verd i de complement de joves, i els ajuts associats de fruits de closca i garrofes i de cultius proteics. Disminueixen les sol·licituds de peticions de drets de la reserva nacional i les cessions de drets, amb la reducció de tràmits administratius que això comporta.
 
Dins el Contracte global d’explotació, s’han presentat 19.691 sol·licituds d’ajuts a la sostenibilitat i 1.573 ajuts a la competitivitat. En aquest grup d’ajuts, les sol·licituds que més augmenten són per a la gestió  i recuperació de prats de dall i per a l’agricultura ecològica. Disminueixen les sol·licituds d’ajuts per a instal·lació de joves.
 
D’altra banda, s’incrementen molt significativament les sol·licituds de modificació del SIGPAC, que passen de les 15.379 persones beneficiàries l’any 2017 a les 22.375 persones beneficiàries aquest any 2018.
 
Pel que fa a la distribució territorial, a les comarques de Lleida s’han presentat el 40% de les declaracions. Cal assenyalar que quatre comarques acumulen el 31% de les declaracions presentades: Segrià, Baix Ebre, Noguera i Montsià.

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància