Lleida acollirà una planta experimental de tractament de residus alimentaris en el marc del projecte europeu AGRIMAX
AGRIMAX té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena de valor a través de la creació de dues plantes de biorefineria.
Es calcula que cada any es malbaraten a Europa 700 milions de tones de residus agrícoles i 90 milions de tones d’aliments. I si tots aquests residus es poguéssin convertir en productes útils d’ús comercial? El projecte AGRIMAX, cofinançat pel programa europeu de recerca i innovació HORIZON2020, té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena de valor.
El projecte està format per 29 socis d’11 països de la Unió Europea, entre ells Espanya, on compta amb la coordinació d’IRIS (Innovació i Recerca Industrial i Sostenible SL), un centre tecnològic privat ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia a Castelldefels, i la participació d’altres tres empreses i institucions catalanes (Indulleida SL, IRTA i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya). El projecte, que té un pressupost total de més de 15,5 M€ dels quals prop de 12,5 provenen del fons de la UE, té una durada de quatre anys mesos i actualment es troba aproximadament en el seu equador.
AGRIMAX vol assolir la valorització en cascada de tot el subproducte generat al llarg del cicle de producció per tal d’arribar a més del 40% d’utilització del potencial d’alta valorització dels residus que es generen. El projecte preveu construir dues plantes pilot, a Espanya i Itàlia, per comprovar la viabilitat tècnica i comercial de diferents tecnologies de valorització per tractar el residu agroalimentari. D’aquesta manera es vol demostrar que usant residus i productes agrícoles a través de la indústria processadora es poden generar productes de valor amb l'objectiu de ser reutilitzats amb un enfocament de cooperació amb actors locals.
Per tal d’aconseguir-ho es desenvoluparan processos de biorefineria millorats, que consisteixen a transformar de forma sostenible recursos naturals en bioproductes i biomaterials, per extraure quantitats significants de components valuosos d'aquest rebuig de la indústria alimentària com patates, tomàquets, cereals i olives. El projecte combinarà tecnologies de processos flexibles i assequibles (ultrasons, filtració, tractaments termals i enzimàtics, etc.) per fabricar productes agroalimentaris com additius alimentaris, materials per packaging, compost i fertilitzants agrícoles. També es contempla la producció addicional de noves fibres, biogàs i adobs obtinguts dels residus de la biomassa. D’aquesta manera els biofertilitzants i residus sobrants tornen al camp, tancant així el cicle productiu.
Es calcula que la nova planta que s’està construint a prop de Lleida serà capaç de generar entre 500 i una tona/hora de matèria primera processada. Qualsevol productor local podrà accedir-hi i beneficiar-se’n mitjançant una plataforma informàtica d’ús cooperatiu. D’aquesta manera el projecte contribuirà a la competitivitat dels sectors agrícola i alimentari així com al desenvolupament del món rural.
“L’objectiu es crear una alternativa de valor als residus tot reduint l’impacte mediambiental i econòmic i reemplaçant els productes fabricats amb materials no renovables per component biològics a través de diferents aplicacions” explica Gianluca Belotti, PhD Project Manager Officer d’IRIS. Es calcula que aquesta planta experimental podria estar enllestida a finals d’aquest mateix any.
A més, el projecte té previst desenvolupar rutes competitives per a la comercialització d’aquests productes a gran escala per part de cooperatives agrícoles i contribuir a maximitzar la sostenibilitat en el marc europeu així com crear noves sinèrgies i llocs de treball.
Recordeu que podeu consultar la fitxa del projecte AGRIMAX al Cercador projectes d’R+D+I amb finançament de fons públics de la Xarxa d’Innovació Agroalimentària i Rural de Catalunya (Xarxa-i.cat), a RuralCat. En aquest cercador també trobareu les fitxes de més de 250 projectes.