I+R | 21/11/2007  Ruralcat

Descobreixen el gen causant del peu negre a la patata

Un estudi de la Universitat de Cambridge ha descobert un gen en el bacteri Erwinia carotovora que causa la malaltia del peu negre que afecta a les patates, pastanagues, tomàquets i cebes.

Patates

Font: MEC

Els resultats han demostrat que quan es desactiva el gen del bacteri Erwinia carotovora, s'inhibeix enormement la seva capacitat de fer malbé la planta. La Erwinia carotovora afecta a una àmplia gamma de plantes, entre elles les pastanagues, els tomàquets, les cebes i les patates i causa el peu negre i la podridura tova. Les parets cel·lulars dels organismes, degradades pels enzims, proporcionen nutrients al bacteri. El gen descobert ajuda al bacteri a reconèixer quan els nivells de nutrientes són baixos. Al desactivar-lo, el bacteri ja no pot exportar enzims per a desfer les parets cel·lulars. En el cas de la patata, la malaltia causada per l' Erwinia carotovora resulta especialment perjudicial des del punt de vista econòmic.

Resultats de l'estudi


Segons el director de la investigació, el Dr. Martin Welsh, de la Universitat de Cambridge "hem demostrat que la producció d'enzims degradants de les parets cel·lulars està relacionada genèticament no només amb les capacitats de senyalització, sinó també a l'estat nutricional del bacteri". Welsh destaca que "ara que tenim més informació sobre com actua la Erwinia carotovora per podrir la planta i podrem donar amb altres dianes per a la posterior creació d'agents contra la podridura. A més, hem demostrat el potencial de desenvolupar pesticides." Tal i com afirma el Dr. Mike Storey, director d'investigació i desenvolupament del British Potato Council, "el peu negre és una de les malalties més importants en tots els sectors de la indústria de la patata en el Regne Unit." El científic britànic considera que "les troballes de la Universitat de Cambridge són importants, ja que podrien oferir solucions noves per a l'emmagatzematge de les patates i el control de la malaltia." A més, "la podridura tova també preocupa molt als cultius que han d' emmagatzemar-se durant aquesta temporada per les condicions de calor i humitat. Tot depèn de gestionar curosament l'emmagatzematge, ja que la majoria de varietats de la patata manquen de resistència inherent a la podridura tova i no es disposa de pesticides".