Es multiplica per sis el nombre d'escolars que participen en el Pla de consum de fruita a les escoles
El Govern de Catalunya ha impulsat per tercer any consecutiu un pla de consum de fruita i verdura a les escoles amb el suport financer europeu i del Departament d'Agricultura i amb la col·laboració dels departaments d'Ensenyament i Salut així com de l'Associació Catalana d'Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s'encarrega del subministrament de la fruita a les escoles. Des de l'inici del pla, s'ha multiplicat per sis el nombre d'escolars que participen en aquesta iniciativa. Més del 70% de les famílies considera que el pla ha millorat l'alimentació en l'àmbit familiar, i més del 80% dels centres educatius ha manifestat el seu interès a tornar a participar en aquest pla.
Escolars menjant fruita. Font: Generalitat de Catalunya.
Enguany, participen en aquest pla 1.275 escoles i uns 296.000 alumnes, i està previst de destinar-hi 1.900.000 euros. El Pla s’ha estès a l’alumnat de segon cicle d’educació infantil i durant aquest curs és previst d’introduir, també, una ració d’hortalisses.
Durant la presentació de la campanya per al curs 2011-2012, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí ha destacat que “aquesta campanya és molt important perquè contribueix a adquirir els hàbits alimentaris saludables als escolars en l’etapa en què s’adquireixen la majoria dels hàbits que ens marcaran al llarg de la vida. El consum de fruita dels nostres nens i nenes és més baix del que seria recomanable i aquesta situació és preocupant ja que més del 60% dels estudiants entre 10 i 18 anys afirmen que mengen una fruita o cap al dia, el 10% no menja cap fruita durant la setmana i només un 1% pren dues racions de fruita al dia" ha senyalat el conseller.
Per al conseller Pelegrí, les fruites i les verdures haurien de consumir-se més quan parlem en terme d’estalvi de diners a l’hora de fer la compra, ja que diversos estudis demostren que representen al voltant de l’1,5% de la despesa total de les llars i el 15% de la despesa en aliments.
“Són productes que ofereixen una gran quantitat de beneficis en la dieta diària pel que fa a la nutrició i la salut, el medi ambient, la sostenibilitat, etc., i s’haurien de valorar des d’aquest punt de vista”, ha dit el conseller.
Pla de consum de fruites i verdures
El Pla de consum de fruites i verdures, que enguany s’aplica per tercera vegada consecutiva, es va iniciar el curs escolar 2009-2010 com a prova pilot a 213 escoles catalanes. Des d’aleshores, han participat en el pla un total de 525.453 alumnes i 2.623 escoles.
El pla pilot anava dirigit als centres escolars de barris i àrees urbanes de Catalunya amb problemes demogràfics i dificultats econòmiques i socials, concretament a centres docents públics i concertats d’infantil i primària inclosos en els barris o les zones urbanes definits en la Llei de barris.
El Pla està finançat per la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L’ajuda comunitària finança el 50% del cost de la fruita i altres costos relacionats com ara la distribució, la logística o la comunicació. D’altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
Per donar suport al lliurament de fruita en l’entorn educatiu i donar informació a les famílies, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural facilita als centres educatius cartells i tríptics informatius. A més, properament el aquest Departament convocarà ajuts per subvencionar activitats com a mesures d’acompanyament.