Aquesta campanya, la collita d'olives a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha estat un 38,21% inferior a la de la campanya anterior. Pel que fa als rendiments de producció d'oli, de manera general, s'ha donat una baixada d'entre un quatre i un sis per cent, passant d'uns valors al voltant del 20% per un any normal, a rendiments d'entre el 13 i 15% per a la present campanya.
Per aquesta campanya 2011 la collita total d’olives a les comarques de Tarragona a donat un volum total de 74.676,54 Tones. Aquest valor final ve definit per uns valors mitjos de 888,79 kg/ha per als conreus de secà, i de 2.064,40 kg/ha per als conreus de regadiu.
La olivera, com a conreu típicament mediterrani, es troba present en major o menor mesura a la totalitat de comarques de la demarcació. Tot i això és a les Terres de l’Ebre, on es concentra la major part de la superfície d’olivera, amb un 32,66% al Baix Ebre, un 22,43% al Montsià i un 13,18% a la Ribera d’Ebre.
A la resta de comarques el conreu es distribueix en un 9,44% al Baix Camp, un 8,82% a la Terra Alta, un 4,34% al Priorat, un 3,40% a l’Alt Camp, un 2,43% Tarragonès, un 2,01% al Baix Penedès i un 1,29% a la Conca de Barberà.
La superfície total destinada al conreu de l’olivera de Tarragona és de 69.291,40 ha, de les que el 83,93% (58.155,90 ha) es troben avui dia en secà. La producció final obtinguda per aquesta campanya, 74.676,54 Tones, esdevé com a un significatiu descens, del 38,21%, respecte al valor de la campanya anterior, amb un valor final de 120.844,54 Tones. Així de l‘anàlisi d’aquestes dades, i tenint present el document de previsió (elaborat a l’octubre de 2011) on ja es preveia un descens del 36,57%, es pot afirmar que s’han complert les expectatives negatives que es detallaven en aquest document de previsió.
Així, tot i que als darrers estadis del cicle vegetatiu (finals d’octubre – principis de novembre) es van produir una sèrie important de precipitacions, que van provocar un efecte d’inflat en la oliva, aquestes no varen esser suficient per recuperar totalment la collita que venia molt marcada pel deficient regim pluviomètric al llarg de la primavera i l’estiu, i per la significativa incidència de la plaga de la mosca de l’olivera (Bactrocera oleae).
Cal destacar es que aquestes darreres pluges han provocat un augment de volum de les olives, donant com a resultat que la collita final presenti una elevada concentració d’aigua. Aquest fet, per una banda, ha produït un lleuger augment en els quilos de producció (que no compensa la forta baixada), i per altra banda, ha estat un factor determinant en la obtenció de uns baixos rendiments de producció d’oli.
En aquest sentit, doncs, tenim que de manera general s’ha donat una baixada d’entre un 4 i un 6% en els rendiments de producció d’oli respecte a campanyes anteriors, passant d’uns valors de al voltant del 20% per un any normal, a rendiments d’entre el 13 – 15% per a la present campanya.
Aquest fet ha estat mes acusat en les principals comarques productores, Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre, on s’ha passat d’uns rendiments d’entre el 24 i el 26 %, a rendiments de 14 -17%.
Del global de les dades exposades es pot concloure que la present campanya es situa molt lluny dels òptims de quantitat i rendiment tant d’oliva com d’oli, respecte a campanyes precedents.