ESTUDI | 15/05/2018  Ruralcat

L’Informe sobre Alimentació i begudes a Catalunya constata un creixement del sector en els darrers anys

La Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’informe sectorial “Alimentació i begudes a Catalunya Abril 2018”, que retrata el sector de l'alimentació i les begudes de Catalunya.

L'informe es distribueix en diferents capítols, entre els quals destaca  Empreses i agents de l'ecosistema,  Innovació, Comerç exterior, Atracció d'inversió estrangera directa (IED), Oportunitats d'internacionalització per a l'empresa catalana, Oportunitats d'inversió empresarial, i Oportunitats d'inversió tecnològica.

En l'estudi es fa una radiografia de les principals xifres de la indústria al món, a Europa, a Espanya i Catalunya, en què destaca la importància del sector, amb un volum de negoci de 26.000 milions d’euros el 2015 i 2.701 empreses. Això representa un 19,7% del volum de negoci industrial català i un 23,9% del volum de negoci de tot el sector a Espanya i 2.701 empreses. L’evolució del sector també mostra que el seu volum de negoci, ocupació i nombre d’empreses ha crescut de manera estable en els darrers anys, fet que l’ha convertit en el principal sector de l’economia catalana.

El sector proporciona 79.802 llocs de treball directes, xifra que representa un 18% de l’ocupació industrial a Catalunya i un 22% de l’ocupació total del sector a Espanya en xifres de 2015. Les indústries càrnies són el subsector més important del sector a Catalunya mentre que el de begudes és un dels sectors més competitius, especialment per la producció de vins i caves, amb més de 780 cellers i més de 8.300 viticultors.

Així mateix, l’informe apunta que Catalunya és la seu de clústers i associacions que representen els principals subsectors i tota la cadena de valor de la indústria de l’alimentació i begudes, a més d’acollir multitud de fires sectorials. També destaca el volum de noves empreses. Amb 1.200 startups, Catalunya és una de les regions més importants d’Europa en creació d’empreses d'aquest sector.

Per últim, també es destaca que les exportacions d’aliments i begudes han representat un 11,9% del total d’exportacions catalanes de 2017 i es reflecteixen les oportunitats d’internacionalització i d’inversió empresarial i tecnològica de les empreses del sector.