Jornada de camp a 4 finques de cereal de Calaf per abordar la gestió de les males herbes
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca y Alimentació (DARP) va organitzar ahir una jornada tècnica de camp en què també va participar la Universitat de Lleida (UdL) per parlar sobre la gestió de les males herbes resistents en el conreus extensius de secà.
La jornada va comptar amb la participació d’unes 50 persones que van poder visitar 4 finques del municipi de Calaf de la mà dels seus propietaris, que estan controlant la incidència de males herbes resistents tot minimitzant l’ús d’herbicides, ja que en ocasions no cal l’ús de fitosanitaris de fulla estreta en camps de cereal.
Durant la trobada, Andreu Taberner (DARP), Josep Maria Llenes (DARP) i José Maria Montull (UdL) van explicar l’evolució en el maneig dels conreus extensius, principalment blat i ordi, que ha comportat l’aparició de males herbes resistents a molts dels herbicides actuals.
Les conclusions de la trobada són que la gestió integrada de les males herbes s’apunta ja com una solució més sostenible a mig i llarg termini tant des del punt de vista agronòmic, econòmic i mediambiental, com ha demostrat l’experiència d’aquests agricultors. No hi ha receptes genèriques universals ni l’adopció de dogmes, sinó l’observació de problemes puntuals a resoldre a la parcel·la d’acord amb els objectius de l’agricultor. Una altra de les conclusions de la trobada és que, prenent com a base la rotació de cultius, combinada amb el maneig del sòl i les dates de sembra, es poden disminuir significativament les poblacions de males herbes i integrar la lluita química com a control en estadis primerencs de les males herbes no controlades.
Aquesta jornada de camp forma part de l’oferta de jornades del Pla anual de transferència tecnològica que promou l’Escola Agrària de Tàrrega, i s’ha organitzat conjuntament amb l’Oficina Comarcal de l’Anoia i els ponents del Servei de Sanitat Vegetal del DARP i d’experts de l’IRTA.