PREMIS | 22/05/2018  Ruralcat

Ja està oberta la convocatòria de la tercera edició dels premis ‘Món Rural’

La presentació de les obres originals a la tercera edició dels guardons impulsats per la Fundació del Món Rural es podrà realitzar fins al 20 de juliol de 2018. Aquest any s’afegeix un nou guardó per a la categoria de Patrimoni Rural.

La Fundació del Món Rural convoca la 3ª edició dels Premis Món Rural, que tenen com a objectiu promoure la visibilitat del fet diferencial del món rural català incidint en el camp de la literatura, del pensament, el periodisme i el patrimoni rural. Enguany es conserven els guardons ja existents per a les categories de Narrativa, Assaig i Periodisme i, a més, s’hi afegeix una categoria nova, relativa al Patrimoni Rural. D’aquesta manera es vol reconèixer l’esforç d’empreses i entitats que contribueixen al desenvolupament local, a partir de la valoració i l’aprofitament sostenible del patrimoni a les zones rurals.

El premi de Periodisme vol reconèixer el paper dels informadors que tractin d’una manera més acurada el món rural. Es pretén impulsar el tractament transversal i contrastat, plural i veraç de les informacions referides a aquest àmbit i que defugin dels tòpics. En el cas de l’Assaig es vol promoure la reflexió i la creació de pensament sobre el món rural, així com reconèixer els estudis vinculats a aquest àmbit elaborats des de les més diverses disciplines. La categoria de Narrativa vol promoure la creació literària i de referents imaginaris vinculats al medi rural, i finalment, la categoria de Patrimoni Rural vol premiar aquells projectes o actuacions que, mitjançant el reconeixement i la valorització del patrimoni, han contribuït al desenvolupament local. Aquesta darrera categoria es divideix en dues modalitats: Micropobles i Altres Zones Rurals.

El termini de presentació dels originals s’acaba el 20 de juliol i cadascun dels premis està dotat amb 1.500€, excepte en la categoria de Periodisme, en què la dotació és de 750€. Cada modalitat té el seu jurat, format per personalitats vinculades a la literatura, el periodisme o el territori. Entre els jurats ja confirmats hi ha els escriptors Andreu Carranza, Toni Orensanz, Martí Gironell, Antoni Pladevall o Núria Garcia Quera. En la categoria de Patrimoni Rural hi participa la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, el consultor de patrimoni, Joan Reguant, i la presidenta de l’Associació Micropobles, Carme Freixa. El veredicte del jurat es coneixerà en un termini màxim de sis mesos un cop tancat el termini de presentació d’originals.

La convocatòria i organització d’aquests guardons compta amb el suport de l’Associació Catalana de Micropobles, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Universitat de Lleida i l’empresa Argal Alimentación S.A.

Les obres guanyadores en les categories d’Assaig i Narrativa de la segona edició dels Premis Món Rural es van publicar fa pocs mesos gràcies al conveni entre l’editorial Cossetània i la Fundació del Món Rural. Es tracta de l’obra de narrativa La força de les paraules, de l’autora Miracle Sala i l’assaig L'Agricultura Social a Catalunya, Desenvolupament local i ocupació per a col·lectius en risc d'exclusió social, escrit per l'equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona Carles Guirado, Antoni F. Tulla i Natàlia Valldeperas. De la mateixa manera que les obres guardonades a l’anterior edició, els guanyadors en les categories de Narrativa i Assaig es publicaran properament sota el segell de l’editorial Cossetània.