DARP | 23/05/2018  Ruralcat

Les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya aquest 2018 apunten un descens del 17% en relació a 2017

La reducció de la producció enguany hauria de significar un augment del preu i, en general, una millora de la situació en els mercats.

Font: DARP

Font: DARP

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presentat a Lleida les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya aquest 2018, juntament amb el president i amb el director general de l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya (Afrucat), Francesc Torres i Manel Simon, respectivament.
 
Així, les primeres dades apunten un descens global de la producció d’aquesta fruita de pinyol del 17% en relació a 2017, situant-se en les 471.430 tones, si bé cal tenir en compte que la campanya 2017 es va caracteritzar per volums elevats gràcies a registrar una plena producció; i -com s’ha coincidit a assenyalar en la presentació- l’esmentada reducció de la producció enguany hauria de significar un augment del preu i, en general, una millora de la situació en els mercats.
 
Per grups, les previsions presentades avui indiquen que el préssec rodó disminuirà un 13% (114.250 t), el préssec pla un 18% (127.560 t), la nectarina baixarà un 19% (207.310 t), i la pavia un 12% (22.310t). A Lleida es preveu una afectació restringida a les varietats primerenques mentre que a Tarragona i a Barcelona l’afectació és més general essent, però, les varietats primerenques les més afectades.
 
Segons s’ha explicat en la presentació, aquest descens productiu ve donat per la confluència de diferents factors com ara una floració escassa, irregular i llarga, seguida d’un baix quallat. La futura producció també es veurà disminuïda per les gelades de finals de febrer i març (sobretot en les varietats primerenques) i les darreres pedregades dels mesos d’abril i maig. D’altra banda, el baix quallat fa preveure fruits de més calibre i ha disminuït les necessitats d’aclarida. A més, la campanya es preveu que registri uns 8-10 dies de retard respecte l’any passat.
 
Pel que fa a tendències, es pot destacar la davallada, per primer cop, de la superfície de plantació en préssecs i nectarines, que se xifra en un 2%. Aquest estancament depèn de les espècies i s’ha de contemplar en la seva totalitat atès que en totes les espècies hi ha reconversió varietal. Per varietats, les nectarines planes són les que més retrocedeixen mentre que el préssec rodó recupera superfície.
 
Taula: Previsió de collita de préssec i nectarina a Catalunya 2018 (DARP i Afrucat, 22 – 05 - 2018)