AJUTS | 31/05/2018  Ruralcat

Catalunya és la primera regió de tot Europa en captació de recursos d'innovació per a pimes

En total, 148 pimes catalanes han aconseguit 61,9 milions d’euros del programa SME Instrument de l’Horitzó 2020 (període 2014-2017) des que va començar aquesta iniciativa. Les empreses catalanes han rebut entre 50.000 i 2,5 milions d’euros cadascuna a fons perdut en projectes d’innovació.

Catalunya és la regió de tot Europa que ha captat més recursos de la Comissió Europea destinats a projectes d’innovació de petites i mitjanes empreses. En concret, 148 pimes catalanes han obtingut 61,9 milions d’euros a fons perdut per dur a terme projectes d’R+D i innovació, segons dades d’ACCIÓ en base a l’SME Instrument Data Hub. Es tracta de fons competitius captats entre el 2014 i el 2017 provinents del programa SME Instrument de l’Horitzó 2020.
 
D’aquesta manera, Catalunya se situa per sobre de les regions del Sud-est d’Irlanda (50,2 ME), Madrid (48,3 ME), Llombardia (45,8 ME) i Illa de França (35,5 ME), amb un volum de fons captats similars als de països com Països Baixos (65,6 ME) o Finlàndia (65,3 ME) i per sobre d’altres països com Irlanda (59,1 ME) o Àustria (24,5 ME).


 
Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “això posa de manifest l’alt nivell de l’empresa catalana, ja que són ajuts als quals s’hi accedeix per concurrència competitiva i hi ha moltíssima demanda”. De fet, “les pimes catalanes han captat el 4,8% total del programa tot i que Catalunya representa només l’1,5% de la població de la Unió Europea”, destaca. Pel que fa a l’Estat espanyol, Catalunya ha obtingut el 26,3% del total dels fons.
 
El programa SME Instrument de la Comissió Europea impulsa projectes d’innovació amb un alt potencial per créixer internacionalment, i compta amb un pressupost global de 3.000 milions d’euros fins al 2020. Es tracta d’un dels programes de la iniciativa global Horitzó 2020, la més gran posada en marxa fins al moment per la Comissió Europea, que compta amb prop de 80.000 milions d’euros  per a l’impuls de la recerca i innovació a Europa.
 
L’SME Instrument, que va començar el 2014 i que forma part de les convocatòries del Consell Europeu d’Innovació, s’allargarà com a mínim fins al 2020 per atorgar ajuts a fons perdut d’entre 50.000 i 2,5 milions d’euros per cada empresa. Amb aquest ajut, i en funció de la seva intensitat, les 148 pimes catalanes que l’han obtingut han desenvolupat estudis de viabilitat del seu pla de negoci durant 6 mesos o han dut a terme les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat.
 
Per accedir a aquest finançament, ACCIÓ, l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, ha esta nomenada per la Comissió Europea com l’organisme responsable a Catalunya d’analitzar les necessitats dels projectes d’innovació i oferir serveis de coaching tan per ajudar les pimes catalanes a presentar les sol·licituds per accedir a l’ajut com per assessorar-les en el desenvolupament del projecte. ACCIÓ ofereix aquest servei d’assessorament com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), l’organització que ofereix a les pimes informació i assessorament en relació a les polítiques i oportunitats de negoci als països de la UE.