El roure espanyol permet vins de millor qualitat enològica
La criança dels vins en bótes de roure espanyol podria ser aviat una realitat i un valor afegit al permetre millorar la gestió i explotació de les masses forestals, i fer front a la creixent demanda de botés.

Roure clàssic
L'estudi "El roure espanyol: una alternativa per a la criança de vins de qualitat", publicat a la revista "Enòlegs", posa de manifest la qualitat enològica d'aquest tipus de fusta, el quercus petraea, procedent de Navarra, per a la criança en comparació amb tradicionalment emprades (americà i francès). Des de fa anys, en el Centre d'Investigació Forestal (CIFOR) s'estan duent a terme nombrosos estudis per caracteritzar la fusta dels roures existents i estudiar les seves possibilitats per a la fabricació de bótes destinades als vins de qualitat. Els resultats obtinguts en les primeres experiències de criança de vins en roure espanyol han sigut favorables i s'està plantejant l'aprofitament d'algunes masses forestals per obtenir fusta de qualitat per a tonells. Aquesta bona situació ha coincidit amb un període de gran demanda de bótes i la necessitat de noves fonts de subministrament de fusta.
Metodologia de l'anàlisi comparativa
El projecte ha analitzat la potencialitat enológica del roure espanyol procedent de Navarra per a la criança de vins de la Denominació d'Origen Qualificada La Rioja contrastant-la amb les bótes de roure francès i americà. Per a l'anàlisi es va utilitzar un negre varietal d'ull de llebre 2003 que es va envellir durant 12 mesos en bótes noves de 225 litres de capacitat de roures de diferents tipus: el quercus alba americà, el quercus petraea francès (allier) i espanyol (Navarra). La fusta de roure utilitzada per a la fabricació de les bótes va ser assecada de forma natural, a l'aire lliure fins a un 15 per cent d'humitat, i se li va aplicar un torrat de tipus mig. Al cap d'un any es van prendre mostres de les bótes per al seu control analític i sensorial i es va comprovar que la composició dels vins s'havia modificat durant el temps de criança, i es van observar diferències significatives en funció de l'origen del roure. Per exemple, l'estudi fa palès que els vins criats en roure espanyol van presentar els valors més elevats d'intensitat de color, percentatge de tons vermells, polifenols totals, índexs d'ionització, polimerització i HCL.
Bona valoració organolèptica
Pel que fa a la valoració organolèptica dels vins als 12 mesos de criança en bóta, l'anàlisi revela una preferència cap als envellits en roure espanyol, que van obtenir bons resultats en totes les fases. Les valoracions de la intensitat olfactiva dels vins en fusta espanyola va mostrar una qualitat superior a l'obtinguda en les altres i una percepció molt més intensa de les aromes aportades.