ESCOLES AGRÀRIES | 06/06/2018  Ruralcat

Les escoles de Gandesa i Espiells participen en el XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees

Una quarantena d’escoles de 12 països europeus han participat en el XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees celebrat a Baden-Württemberg (Alemanya), dedicat a l'E-learnig i l'aprenentatge 4.0. Els centres catalans participants han estat l'Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech i l’Escola Agrària de Gandesa.

Imatge del XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees. Font: DARP

Imatge del XIII Congrés d'Escoles Vitícoles Europees. Font: DARP

Durant el congrés, organitzat a l’Escola de Weinsberg i amb una durada de quatre dies, s’han realitzat diferents treballs pedagògics, visites a l’entorn i a una cooperativa vitícola, així com un sopar presidit per autoritats locals i europees. També han pogut conèixer el funcionament del centre alemany de la mà dels seus responsables i dels mateixos alumnes.

Els participants també han pogut explorar les noves tendències en l’ús de les noves tecnologies en entorns professionals i de formació i les seves possibilitats, amb especial èmfasis en les aplicacions per a ordinadors i dispositius mòbils, així com eines i plataformes interactives com per exemple Moodle, Kahoot o Webinar. 

També s’ha presentat, com a exemple de la seva aplicació, el projecte Sparkling wine, que tindrà una durada de dos anys, on els alumnes autogestionaran la producció i comercialització d’un vi escumós amb el suport dels formadors. 

Precisament, aquest projecte és semblant al que duu a terme l’EA de Gandesa, on cinc alumnes s’encarreguen de la producció d’un vi, des de la verema fins a l’embotellament, i que podria beneficiar-se incorporant algunes de les experiències de l’alemany. 

La Xarxa d'Escoles Vitícoles Europees promou la mobilitat i l’intercanvi d’experiències i la col·laboració entre el professorat i l’alumnat de 40 escoles de 12 països diferents. 

Les escoles es troben bianualment en el congrés, que es dedica a una temàtica concreta i també serveix per fer seguiment de les col·laboracions existents i establir-ne de noves. Fruit de la reunió d’enguany, les escoles catalanes han reforçat les accions per a l’intercanvi d’alumnes dins el programa Erasmus. L’Escola d’Espiells també ha obert tràmits per a col·laborar amb l’escola Avize Viticampus, situada a la Champagne (França), en la recerca de pràctiques empresarials per als estudiants i l’experimentació.

La Xarxa també organitza cada any el European Wine Championship, en què hi participen una seixantena d’alumnes en diferents proves. A més de la competició gaudeixen de visites culturals i a cellers, fet que ho converteix en una gran experiència d’intercanvi entre alumnes i professors de diferents països.