ALIMENTACIÓ | 09/03/2012  AlimenCat/Magrama

Alimentació: menys consum i més despesa

Els darrers estudis de l'Observatori del Consum i la Distribució Alimentària i del Panell de Consum del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient confirmen una caiguda del consum (del 0,7%) i un increment dels preus (de l' 1,3%). La carn concentra la major part del pressupost de les famílies però la llet i els seus derivats són els que ocupen un major volum. El consum de peix, fruita i verdures fresques i oli ha estat menor.

 Els espanyols han gastat en la cistella de la compra 67.520 milions d'euros, un 0,6% més que l'any anterior. Aquest increment es deu principalment a la pujada del preu mitjà dels aliments en un 1,3%, cosa que ha compensat l'evolució del consum, que ha baixat un 0,7%.

 
Pel  que fa a la compra de productes frescos, encara representen un 42,4% del volum total i un 45,8% del pressupost total i el canal preferit per la seva compra continua sent la botiga tradicional.
 

Consum de carn

Segons les dades de l'estudi, el consum de carn a la llar es manté estable (-0,6%), tot i que hi ha diferències importants per tipus de varietat. Cauen les compres de carn fresca (-1,4%), mentre que la carn congelada creix amb força (+14,2).
 
Dins de les varietats fresques, baixen notablement l'oví/caprí (-6,4%), el porc (-3,8%) i el boví (-2,5%); però la resta de varietats creixen (+11,5%) liderades pel gall d'indi.
 

Consum de peix, verdura i fruita

El consum de productes de la pesca dins de la llar cau un -1,9% respecte a l'any anterior, exceptuant les conserves de peix, que evolucionen favorablement (+1,8%).
 
D'altra banda el consum de fruita fresca baixa (-0,8%), però les més estacionals, sobretot les fruites d'estiu (cireres, maduixes, meló, etc.) creixen considerablement respecte al any anterior; disminuint en aquelles varietats que són més presents al llarg de tot l'any: taronges, peres, plàtans i pomes.
 
També s'observa un consum menor de patates fresques a les llars (-3,9%), i un increment del de les hortalisses fresques (+3,7%), amb creixements encara majors de varietats com els espàrrecs, carbassons, tomàquets, pebrots i albergínies.
 

Consum d'oli, vi i beguda

El consum d'oli també ha estat menor respecte a l'any anterior (-1,8%). Per varietats, s'observa que mentre la varietat d'oliva es manté, l'oli de gira-sol cau en consum (-4,3%).
 
Les dades sobre els vins també marquen un descens (-1,8% en volum). Els de taula (sense denominació d'origen) són els que més cauen en litres consumits respecte a l'any anterior (-2,9% en volum). Per altra banda, els vins amb indicació de qualitat s'han mantingut estables (-0,1% respecte a l'any anterior), malgrat  les diferències entre els escumosos i caves (+6,5%), per exemple, i els vins d'agulla (-4,7%) i de licor (-1,7%).
 
En general disminueix el consum total de begudes dins la llar, encara que creix el volum en cervesa, begudes refrescants i gasoses.

 

Hàbits dels consumidors

Segons les dades del Ministeri, el canal preferit per a la compra de productes frescos és la botiga tradicional, especialment en l'alimentació fresca, on representa el 39,6%. Els supermercats i les botigues de descompte són els canals preferits per comprar la resta d'aliments envasats.
 
Pel que fa a les preferències dels consumidors a l'hora de comprar, la qualitat dels aliments continua sent la prioritat però el preu va guanyant terreny i, el 2011, el 59 % dels consumidors l'han considerat important quan el 2007 només ho feia el 34%.
 
La marca de distribució continua creixent, tant en volum com en valor, i el 92% dels entrevistats van declarar que acostumen a comprar algun producte de marca del distribuïdor. En aquest sentit l'estudi revela que del 100% del volum del total d'alimentació sense frescos, un 43,9% correspon a la marca de distribució, i del 100% dels diners gastats en alimentació, sense tenir en compte els productes frescos, un 33,8% també li correspon.
 
Per llars, l'estudi constata que els jubilats tenen un consum per càpita molt alt: amb 957 kg/l per persona i any (un 3% més que l'any passat), cosa que podria fer deduir que ajuden als fills i als nets en l'alimentació. D'altra banda, les parelles amb fills petits (fills menors de 6 anys) mostren un consum per càpita de 464 kg/l per persona i any, però, en aquest tipus de famílies es redueix el consum d'aliments respecte a l'any anterior en un -5%. Quant les parelles amb fills en edat mitjana (fills entre 6 i 15 anys) la mostra recull un consum per càpita de 549 kg/l per persona i any, reduint al seu torn el seu consum d'aliments en un -7% durant l'any 2011 respecte a l'any precedent.