SANITAT VEGETAL | 13/06/2018  Ruralcat

DOSA3D, un sistema per reduir l’ús de productes fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers i cítrics

Reduir l’ús de productes fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D), és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Cultiu de vinya / GRAP-UdL

Cultiu de vinya / GRAP-UdL

DOSA3D s'ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla estatal R+D i és el resultat de l'ampliació del sistema DOSAFRUT (només per a fruiters) als cultius esmentats, i que actualment suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya, de 4,5 milions d’hectàrees a l’Estat espanyol, i de 9,5 milions a la Unió Europea (UE).

Les proves realitzades en l'etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es pot aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden el 40%, sense comprometre l'eficàcia dels tractaments. Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris suposen una factura anual d’uns 50 milions d'euros.

El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l'eficiència de l'equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l'aplicació, tot tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar, i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com a sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.

DOSA3D es pot emprar amb tot tipus de polvoritzador hidràulic amb assistència d'aire, operant en fruiters, vinyes, ametllers, oliveres i cítrics en formació continua (mur, espatllera) o en plantacions d’arbres aïllats. Això sí, és imprescindible que l'equip d'aplicació de productes fitosanitaris estigui en perfecte estat funcional i degudament calibrat. En aquest sentit, cal assenyalar els bons resultats del programa d'inspeccions obligatòries del Departament d'Agricultura que, des de finals de 2016, afecta tots els equips censats.

Així, l'investigador del GRAP-UdL i enginyer del Servei de Sanitat Vegetal, Santiago Planas, explica que DOSA3D contribueix a donar compliment a la Directiva europea d’ús sostenible dels productes fitosanitaris que obliga a implantar programes de gestió integrada de les plagues per a reduir el seu consum i, conseqüentment, els riscos per al medi ambient i per a les persones.

El sistema es troba a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès en el web www.dosa3d.cat, en l'aplicació ‘android’ a ‘Google play’, i aviat a ‘iOS’. Així mateix, es pot accedir directament des de l'espai de Sanitat Vegetal de RuralCat. A més, enguany s’intensificarà els treballs de validació i difusió mitjançant les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de Catalunya i el Servei de Sanitat Vegetal del DARP.