TURISME RURAL | 14/03/2012  RuralCat/DAAM

Aigüestortes incrementa un deu per cent el nombre de visitants

Es calcula que el nombre de visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant l'any 2011 ha estat d'unes 322.572 persones, un 17 % dels quals són estrangeres. Les enquestes realitzades indiquen que les estades curtes són les preferides i el senderisme l'activitat principal.

Paisatge del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Font: DAAM

 El nombre de visitants controlats al Parc durant l’any 2011 ha estat de 268.810. S’estima que un 20 % addicional de visitants accedeix a l’àmbit del Parc per colls de muntanya existents o fora d’hores de funcionament dels controls. Amb aquest percentatge, s’obté una xifra final de visitants estimats de 322.572, el 48,3 % dels quals entra pel sector d’Aigüestortes, a l’Alta Ribagorça, mentre que el 51,7 % restant ho fa pel sector de Sant Maurici, al Pallars Sobirà. D’aquestes xifres globals, se’n dedueix un augment  considerable respecte a la temporada anterior, amb un percentatge positiu del 9,51 %.

 
Pel que fa a la procedència de les persones ateses a les cases del Parc i als centres d’informació, cal remarcar també l’augment de visitants estrangers respecte al 2010, en què s’ha passat del 15 % al 17 % d’estrangers atesos.
 
A més, el 2011 ha suposat  un cert canvi de tendència cap a la desestacionalització en l’afluència de visitants en el conjunt del Parc Nacional, ja que s’ha detectat un augment de visitants durant els mesos de juny, d’octubre i de desembre, en relació amb anys anteriors.
 
Paral·lelament, cal destacar que els dos principals accessos al Parc pel sector de la Val d’Aran, a través de la ribera de Valarties (punt d’informació del Pònt deth Ressèc) i per la ribera d’Aiguamòg (punt d’informació dels Banhs de Tredòs), han experimentat també un creixement important de visitants, amb un augment del 26,97 % més respecte al 2010. Finalment, també a la Vall Fosca hi ha hagut enguany 2.020 visitants més que han passat pel punt de informació d’Estany Gento, possiblement gràcies al fet que se’n va avançar l’obertura al 8 de juliol.
 
Les enquestes realitzades als visitants indiquen que, malgrat que  les estades curtes són les preferides, el senderisme (en qualsevol de les seves vessants: travessa, alpinisme...) és l’activitat principal que es du a terme.  La natura és també un objectiu a assolir pels visitants, ja que el descans i el gaudi, així com l’observació del medi natural són les altres activitats més desenvolupades. 
 
Així mateix, cal assenyalar que l’any 2011 s’han fet 320 activitats didàctiques i de divulgació per a 6.628 persones, entre les quals destaquen els 620 nens i nenes de centres educatius de les quatre comarques de la zona d’influència que, al llarg de 2011, han participat en les activitats d’educació ambiental organitzades dins del programa “El Parc i les escoles”, com ara el Dia Europeu dels Parcs i el Dia Mundial de les Zones Humides o bé el Programa europeu de voluntariat Junior Ranger.