PREMIS | 14/06/2018  Ruralcat

El Departament d’Agricultura convoca la XVII edició del PITA

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la convocatòria de la XVII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA 2018. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 14 de setembre de 2018.

Amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària el DARP vol reconèixer, distingir, fomentar i incentivar les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que incorporin innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació. 
 
El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a, dotades amb 6.000 euros cadascuna, i també hi ha tres nominacions o finalistes a les tres modalitats amb una dotació de 2.000 euros cadascuna.
 
Al llarg de les 16 edicions dels premis s’han presentat 366 candidatures d’arreu Catalunya, i el DARP n’ha distingit i premiat 34 d’innovadores, d’empreses agràries, agroindústries o persones joves emprenedores.
 
En la darrera edició es van presentar  27 candidatures, valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Les candidatures guanyadores i finalistes de les tres modalitats del premi van ser:
 
En la modalitat a l’empresa agrària
 
Guanyadora: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) - Gualta (Baix Empordà), per la implantació, en una explotació agrària, d’un nou model de negoci basat en donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible. 
 
Finalista: Mas la Coromina 2010 SL - La Vall d'en Bas (Garrotxa), per la implementació en l’explotació lletera d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes i es posa en valor el producte i la feina a pagès.
 
En la modalitat a l’agroindústria
 
Guanyadora: Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten. 
 
Finalista: BOADAS 1880 SA - Girona (Gironès), per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil)  per  tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentaria, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.
 
En la modalitat  al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a:
 
Guanyador: Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills - Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.
 
Finalista: Albert Vilardell Bartino - Girona (Gironès), per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural,  propagant  i seleccionant noves varietats.
 
Podeu trobar tota la informació de les candidatures al web del DARP i al portal Ruralcat.
 

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància