El Departament d’Agricultura convoca la XVII edició del PITA
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la convocatòria de la XVII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA 2018. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 14 de setembre de 2018.
Amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària el DARP vol reconèixer, distingir, fomentar i incentivar les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que incorporin innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.
El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a, dotades amb 6.000 euros cadascuna, i també hi ha tres nominacions o finalistes a les tres modalitats amb una dotació de 2.000 euros cadascuna.
Al llarg de les 16 edicions dels premis s’han presentat 366 candidatures d’arreu Catalunya, i el DARP n’ha distingit i premiat 34 d’innovadores, d’empreses agràries, agroindústries o persones joves emprenedores.
En la darrera edició es van presentar 27 candidatures, valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Les candidatures guanyadores i finalistes de les tres modalitats del premi van ser:
En la modalitat a l’empresa agrària:
• Guanyadora: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) - Gualta (Baix Empordà), per la implantació, en una explotació agrària, d’un nou model de negoci basat en donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible.
• Finalista: Mas la Coromina 2010 SL - La Vall d'en Bas (Garrotxa), per la implementació en l’explotació lletera d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes i es posa en valor el producte i la feina a pagès.
En la modalitat a l’agroindústria:
• Guanyadora: Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten.
• Finalista: BOADAS 1880 SA - Girona (Gironès), per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil) per tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentaria, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.
En la modalitat al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a:
• Guanyador: Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills - Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.
• Finalista: Albert Vilardell Bartino - Girona (Gironès), per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural, propagant i seleccionant noves varietats.