INNOVACIÓ | 18/09/2007  Ruralcat

Un sistema d'estalvi energètic eficient en una granja lletera

Una companyia agrícola del comptat d'Oxford (Canadà) està aconseguint resultats positius en l'ús de noves tecnologies i equipament controlat per ordinador en la gestió de ramats, a més de en la recollida i refrigeració de llet de les seves vaques, ovelles i cabres.

Vaquí

Vaquí

Ubicada a Embro, la Performance Dairy Centre ha estat escollida per la Oxford County Federation of Agrculture (OCFA) com a explotació innovadora finalista dels Premis a l'Excel·lència Agrària 2007 de la federació. La tasca innovadora de la companyia és evident a la nova instal·lació lletera de la granja Wilmar Lea, una activitat integrada moderna que ha estat reconeguda pel seu disseny de conservació d'energia. La instal·lació es troba ubicada en una propietat de 500 acres a tocar de Woodstock, i té més 100 vaques lleteres i un total de 175 a l'estable. L'estructura de dos pisos presenta una varietat de conceptes únics que inclouen una sala veterinària, una barana de palpació (examen mitjançant pressió a la superfície del cos per sentir els òrgans o teixits de sota), una àrea de sorra pels animals anomenada "platja", llum reduïda, etiquetes d'identificació per ràdio freqüència per a les vaques i aparells d'estalvi d'energia com bombes de llet de velocitat variable. "La federació va quedar impressionada amb el potencial de les màquines per reduir les emissions de gasos hivernacle", diu Ben Kungl, tècnic de refrigeració i especialista de la companyia. "Quan tens uns costos energètics menors, el funcionament és més productiu". Kungl diu que els llits de sorra a l'àrea de "platja" són ideals per què els animals estan més confortables, nets i s'adapten millor a un escenari de "pastura". Amb menys sorolls sortint de l'equipament dels voltants, la vaca viu en un ambient més tranquil i per tant, està menys estressada. "La instal·lació separada de la barana de palpació en una altra característica única del lloc", explica. "És millor pel veterinari ja que pot examinar més animals en aquesta àrea específica després que vénen de munyir. El procés es modernitza i el veterinari hi ha de passar la meitat de temps. "Les etiquetes d'identificació per ràdio freqüència (al turmell de l'animal) donen més informació i són eines excel·lents per la gestió del ramats. Una vegada més, el resultat és la reducció de costos per al productor". Al pis de sota, Kungl assenyala diverses peces de l'equipament a la sala d'aire net com la bomba de llet de velocitat variable, que s'utilitza quan es requereix un refredament òptim i un transport amb cura. El resultat és un corrent de llet controlat a través dels plats refrigerants i un maneig de la llet més curós amb menys ús d'aigua en el procés.

 

Innovació i reducció de despeses

 

"Han calgut 10 anys per aconseguir aquest sistema, amb molts ajustaments" diu. "El premi a la innovació reconeix el disseny fet pel propietari John Mackay i l'equip de disseny de la nostra companyia". "Per la bomba de llet, el sistema de refrigeració i la bomba aspiradora es calcula un temps d'amortització de vuit mesos. Utilitzant nova tecnologia, els costos de refrigeració es redueixen un 70 per cent. Un sistema de refrigeració que recuperi el 100 per cent de la calor significa una reducció en l'escalfament d'aigua de també un 70 per cent". "Les pèrdues que pateixen els productors que fan servir sistemes convencionals de calefacció són enormes, així que els nostres dissenys es focalitzen en l'estalvi d'energia i en la reducció de costos per al productor".